100% скок на младите безработни

Парите

21-11-2012, 05:33

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безработицата у нас над 12%

Най-интересното от вестник "Труд" на 21 ноември

Два пъти повече са станали безработните младежи (до 29 г.) в България за последните 4 години на икономическа криза. През октомври 2008 г., когато у нас започнаха първите масови съкращения, те са били 37 529 души. Сега са 73 921 - ръстът е почти 100%. Темпът е по-сериозен от общото увеличение на всички безработни в кризата, което е с 61%.

Данните са на Агенцията по заетостта и отчитат само записалите се в бюрата по труда. Според Националния статистически институт, който брои и хората без регистрация, към юни т.г. безработните млади са повече - 124 500. Основната причина е, че в кризата фирмите запазват най-опитните и квалифицирани служители.

Друг проблем е, че в повечето случаи професионалната подготовка на младежите не отговаря на изискванията на бизнеса, а във времена на икономически трудности работодателите гледат да спестят разходи за обучение, обясняват специалисти по човешки ресурси.

Високата безработица сред младите е проблем в целия свят. Данните на Евростат обаче показват, че България е на 4-то място сред страните в Европейския съюз, в които тя набира скорост най-застрашително. Пазарът на труда се влошава по-бързо единствено в затъналите във външни дългове Испания, Гърция и Кипър.

Според европейската статистика през септември т.г. почти всеки трети българин под 25 г. търси работа, но без успех. Същевременно броят на заетите в тази възрастова група е намалял от 274 000 на 170 000 за последните 4 г.

Според Международната организация на труда дълговата криза в редица развити европейски икономики ще забави възстановяването по целия свят. Заради това младежката безработица ще остане висока поне до 2016 г., смятат експертите. Върху проблема акцентира вчера и вицепремиерът Симеон Дянков.

Пред БНТ той заяви, че високата безработица е основното, "срещу което трябва да се борим". Зам.-министърката на труда Зорница Русинова коментира, че до края на година 10 000 младежи ще започнат работа, а през 2013 г. ведомството ще инвестира 450 млн. лв. в програми за обучение и заетост.