Димо Стоянов от Аксаково остава в ареста заради убийството на вуйчо си

26-годишният Димо Стоянов, който е обвиняем за убийството на вуйчо си Борислав Енев, остава окончателно в ареста, след като Варненският апелативен съд отказа да измени мярката му за неотклонение „задържане под стража”.

Обезобразеното тяло на бизнесмена беше открито на 8 ноември в дома му в Аксаково, затрупано от счупено витражно стъкло и с огнестрелна рана в тила му.

Престъплението е извършено между 14:03 ч и 14:20 ч. на 7 ноември, става ясно от събраните до този момент данни от разследването. Племенникът е последният, който е разговарял с жертвата по телефона. Според разпечатките това е станало в 14:03 ч. След това Стоянов е отишъл в жилището на вуйчо си, за което само той е притежавал втори ключ. За това свидетелстват двама души.

В същия ден убитият е имал среща със свои партньори, които пристигнали пред дома му в 14:20 ч. След като той не им отворил, те безуспешно се опитали да се свържат с него по телефона в 14:31 ч. и изчакали пред къщата до 15:40 ч., като през този период от време никой не е влизал или излизал от нея.

Единствените показания, даващи алиби на Стоянов, са на снаха му. Пред разследващите тя е заявила, че видяла как обвиняемият напуска дома на вуйчо си след 14 ч. и 30-40 минути по-късно оттам проехтял изстрел. Такъв обаче не е чут от партньорите на убития, които по същото време са били пред дома му.

Адвокатът на обвиняемия Иван Томов заяви в съдебната зала, че разследването по случая протича в неправилна посока и има данни за множество мотиви за убийството, които не са проверени. Според съда обаче по дознанието се работи професионално.

След края на заседанието защитникът коментира пред журналисти, че при обиска в дома на клиента му са открити жалби, написани от Борислав Енев и Димо Стоянов. В се твърди, че през месеците август и септември вуйчото и племенникът са били следени от непознати лица. Описани са използваните от тях автомобили, както е добавено още, че е имало опити за проникване в дома да убития и в заведението на обвиняемия. Жалбите обаче не са били депозирани в полицията.

Майката на Димо Стоянов и сестра на Борислав Енев остана разочарована от решението на съда да остави зад решетките сина й. „Знам, че той не е убиец. В това съм сигурна 100 %. Ние бяхме като едно общо семейство и винаги сме си помагали. Борислав беше като баща на децата ми”, заяви през сълзи майката Лиляна.

Оръжието, с което е извършено престъплението, все още не е открито. Според показанията на близките на Стоянов седмица преди престъплението той е закупил пистолет.