Приемни семейства отказват сирачета

Мисия Варна

20-11-2012, 05:33

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Шест нови фамилии от Аксаково и десет от Варна са утвърдени наскоро

Професионалните приемни семейства от Варна и Аксаково не са съгласни с новите правила, по които трябва да работят. Само 2 от общо 33 фамилии са обявили, че искат да преминат от трудови на граждански договори. Това се налага заради промените в Наредбата за приемната грижа, приети от правителството през август.

С тях бяха повишени с 20% сумите, които семействата получават. Така вместо досегашните 377 лв. за отглеждане на едно дете, ще се дават по 435 лв. месечно. За две деца сумата е 464 лв., а за три - 493 лв. Отделно се полагат и по 195 лв. помощ за всяко. Така приемното семейство ще взема общо 630 лв. месечно, ако е взело едно сираче, при две - 854, а при три - 1078 лв.

"Новата форма на договаряне - с граждански договор, обаче лишава приемните семейства от ползването на болнични и обезщетения за безработица при приключване на контракта. Затова засега съгласие са дали само две семейства, които са в пенсионна възраст", каза шефката на общинската дирекция за закрила на детето Ана Конукова. Повечето професионални приемни родители обявили, че ще търсят други варианти за препитание, след като действащите им договори изтекат.
При 33 приемни майки и татковци сега са настанени общо 37 деца, 28 от които са на възраст до 7 г. Други 5 хлапета са устроени в т. нар. доброволни приемни семейства, които работят другаде на трудов договор и вземат само 195 лв. месечна издръжка за дете.

Шест нови фамилии от Аксаково и десет от Варна са утвърдени наскоро и предстои да бъдат вписани в регистъра на професионалните приемни семейства. Те автоматично ще започнат да работят на граждански договори.
Това няма да стопи очертаващия се дефицит на приемни майки и бащи, защото само в Дома за медико-социални грижи в кв. "Виница" има стотина самотни дечица на възраст до 3 години.

Близо 90 на сто от тях са от малцинствен произход и шансовете да бъдат осиновени от български семейства клонят към нулата.
За да бъдат вписани в регистъра за международно осиновяване, трябва да навършат поне 2 г. Затова оптимален вариант за извеждането им от социалното заведение са приемните семейства, чийто брой обаче е недостатъчен, коментира Конукова.