Оттеглиха жалбата срещу пешеходната зона на Варна

Никифоров отрече срещу него да е употребен натиск от община Варна

Жалбата пусната в Комисията за защита на конкуренцията срещу провеждането на конкурса за пешеходната зона на Варна е оттеглена. Това съобщи арх. Иван Никифоров, чийто екип сезира КЗК. Арх. Никифоров отрече срещу него да е употребен натиск от община Варна. "По скоро беше молба", посочи той. По думите му оттеглянето на жалбата е, не защото проектантският екип е съгласен с класирането, а за да не изпусне сроковете общината.

Той обясни, че жалбата би забавила придвижването на документацията за кандидтстване за европари, с които да се естетизират и реконструират главните пешеходни зони на Варна. Никифоров обаче остава на мнението, че спечелилият проект не отговаря на основни практични въпроси - Как ще се отводняват пешеходните площи, къде ще бъдат разположени и как ще изглеждат отводнителнити решетки? С какви материали ще се реализират предлаганите многобройни надписи и как ще се опазят? Как ще се стъпва върху имената на бележитите граждани на Варна? Как ще се четат многобройните надписи в кръговете? Няма ли кръгово разположените осветителни тела да пречат на линейното движение по белеварда? 

"Въпреки това спечелилият екип трябва да си реализира проекта. Личното ми мнение, че има много какво да се доработва и много неща трябва да се изчистят, но все пак Варна трябва да има своята пешеходна зона", посочи Никифоров.