Сценарият "Марковска" застрашава и избора на главен прокурор

Под въпрос е легитимността на всички заклели се конституционни съдии

Има опасност сценарият с неуспоешния избор на Венета Марковска за конституционен съдия да бъде използван и при определянето на следващия главен прокурор. Това заяви във Варна организационният секретар на “Движение България на гражданите” Калин Томов.

Съпартиецът му Даниел Вълчев, който е специалист по конституционно право, прогнозира, че сега Народното събрание ще предложи нов член на мястото на останалата без клетва Марковска. "Проста математика: конституционният съд няма 12-ти член и затова не може да отмени това решение и така ще бъде приключен казусът, разтърсил държавата през последните две седмици. На практика целта беше Венета Марковска да бъде отстранена от поста зам.-председател на Върховния административен съд и точно това се случи", заяви Даниел Вълчев.

Има много детайли около този случай, които внимателно трябва да бъдат анализирани, заяви лидерът на движение „България на гражданите“ Меглена Кунева.

Според нея отсъствието от церемонията на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев поставя под съмнение легитимността на всички заклели се. Кунева нарече цинизъм казуса, от който се търси изход чрез юридически трикове.

Даниел Вълчев сравни ситуацията с положението със Закона за горите.

„Мнозинството гласува един закон по предложение на Министерския съвет, след което, като се видя обществената реакция, Борисов призова президента да наложи вето. Добре, ти защо го внасяш тогава в Народното събрание като не го харесваш този закон и защо караш мнозинството да го приема? Същото е положението и сега“, коментира Вълчев.