Катастрофи във Варненско затриха 31 живота

Животът

16-11-2012, 13:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ранените в от началото на годината са 726, пострадалите пешеходци са 200

591 са тежките катастрофи във Варненска област от началото на годината. Жертвите са 31, а ранените - 726. В 96 % от случаите инцидентите са по вина на водачите. Пострадалите пешеходци са 200. Това съобщи гл. инспектор Драгомир Ганчев от КАТ. Несъобразената скорост е причината за всеки втори смъртен случай на пътя, коментира инспектор Ганчев. 

Катастрофите по ремонтираните участъци от пътищата са намалели, но за сметка на това когато се случват на тези места са много по-тежки и с повече пострадали. Рекордът за висока скорост, засечен от варненските полицаи, е 180 км/ч. Те са били засечени от радар на автомагистрала "Хемус". 

Девет са невралгичните места в областта където стават най-много катастрофи. Това са: районът на кариера "Марциана" след надлеза край Девня в посока Шумен и пътен възел Повеляново в посока Варна; кръстовището за Аладжа Манастир и местност Долна Трака; разклонът за село Долище; местност Харамията; Гуменият завой; завоят след картинг писта "Варна"; разклонът за село Камен дял. 

В града няма участъци с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия, а големият брой на легналите полицаи чувствително е намалил скоростта на шофьорите. Община Варна е монтирала изкуствени ограничители на скоростта където намери за добре, без да иска становище от КАТ. През зимните обаче трафикът ще бъде много затруднен заради безразборното им наслагване, прогнозират от КАТ. 

Полиция във Варна е оказала подкрепа на организаторите на националния протест срещу шофьорите, неспазващи ограниченията на скоростта. Той ще се състои на 18 ноември по повод  Световният ден на жертвите на катастрофи. Шествие от автомобили във Варна ще потегли в 11 часа от паркинга на "Кауфланд" във "Владиславoво". Автоколоната ще се придвижи до пешеходната пътека на Лора на бул."Осми приморски полк".