Общината търси цаката на "Екопак"

Животът

16-11-2012, 01:33

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Титан АС" ще смени всички контейнери в трите района, за които отговаря

Районните кметства ще следят под лупа работата на фирмата за разделно събиране на отпадъците "Екопак България". Това стана ясно днес от срещата на кмета Кирил Йорданов с шефът на "Титан АС" Димитър Борисов. Една от фирмите на холдинга събира боклука в районите "Одесос", "Аспарухово" и "Младост" във Варна. След края на мониторинга около цветните контейнери със стъкло, хартия и пластмаси ще бъде направена оценка на ефективността на "Екопак България". Информацията съобщи Йорданов в отговор на изявлението на госта му, че "хората се бъркат кой трябва да извозва различните видове отпадъци и има съмнения за смесването им". Той предлага смесено дружество с общината за разделно събиране на боклука.

"Титан АС" ще смени всички контейнери в трите района, за които отговаря. Това ще стане през следващата година. Общо 1,5 млн. лева ще инвестира сметопочистващата фирма в нови 400 кофи за смет и 7 модерни камиона с двигатели, отговарящи на стандарат ЕВРО 5. Новите машини ще са пригодени за контейнерите и няма да ги чупят, както се случвало досега.

Димитър Борисов обеща да въведе и дневна смяна на чистачите, които да метат тротоарите около контейнерите. Сега камионите минават рано сутрин, след това варненци тръгват на работа и пътьом изхвърлят торбите със смет, препълват контейнерите и боклукът е навсякъде. Следващото поичистване по сегашния график е едва на следващия ден.