На Рожен броят звезди и ниви

Новините

16-11-2012, 05:32

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 16 ноември

Ще ви дам допълнително пари, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, някой астероид или някой взрив за след десет години - да сме на бойния си пост. Това отсече премиерът Бойко Борисов след среща с ръководството на обсерваторията в Рожен в Министерския съвет. С два договора със земеделското и ековедомството работата на учените беше спасена. Обсерваторията ще получи 120 000 лева от аграрния шеф Мирослав Найденов и 150 000 лева от министъра на екологията Нона Караджова. 
"Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари Земята, но няма как", коментира доц. Таню Бонев, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. Той разказа на Борисов за един опасен астероид, който 2036 година може и да ни удари. "Гледайте го тогава", заръча премиерът. "Ще го гледаме, ако ни остане време от другите дейности, с които сега се натоварваме допълнително срещу получаването на субсидията", отговори му доцентът. "Аз мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието и върху горите, околната среда. БАН си има свой бюджет и той трябва да се грижи за своите институти, но след като са я докарали дотук..", каза Борисов.
Инициаторът на футболния отбор "Роженски мечки" Янко Николов заяви след срещата, че е получил уверението на кабинета да се извади от нафталина проектът "РАЦИО", който ще разреши финансовите проблеми на обсерваторията.