Кметът сложи точка на безвремието

Мисия Варна

15-11-2012, 19:14

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Процедурните пречки са отстранени - започваме работа!

Следват 3 години на сериозна работа, обяви днес кметът Кирил Йорданов. Застоят през изминалите 12 месеца от четвъртия му мандат се дължи на спрени и обжалвани конкурси и обществени поръчки за различни дейности в града, стана ясно днес от изявление на градоначалника. Сега обаче всички фирми, със съвсем малки изключения, са избрани и започваме работа, отсече той и даде пример с осветлението по квартали, което ще бъде стегнато и обновено.

"Цифра за цифра" Кирил Йорданов се зае да доказва днес, че Варна продължава да бъде привлекателно място за живеене. "Цифра за цифра, не знам какво ви напомня този израз", заяви кметът и така намекна, че изявлението му днес е било провокирано от многобройните изказвания напоследък за изпреварващите темпове, с които се развива Бургас.

В отговор Йорданов цитира данни на Института за пазарна икономика и на Националната статистика. Според цифрите Варна е на второ място в страната след София по икономически растеж и брутен вътрешен продукт. Същата позиция градът заема и по ниска безработица - 3,7% в София, 4% във Варна и цели 6% в Бургас. Кметът отказа да коментира разпространените едва ден по-рано данни на НСИ, според които работната заплата във Варна е под средната за страната и едва на 5-то място по размер след София, Стара Загора, Враца. Вместо това се похвали с ръст от 15-20 % на заплатите на над 2000 души, чиито заплати зависят от общинския бюджет. Същите обаче чиновници и социални служители най-вероятно няма да получат коледни надбавки: „Заплатите им са достатъчно увеличени”, отсече Йорданов.

„По показател раждаемост отново сме на първо място. И тук става дума не само за естествен, но и за механичен прираст, което означава, че в очите на хората градът е привлекателно място за живеене. Както искате го тълкувайте”, категоричен беше кметът.

Днес той отчете и закърпването на 87 503 квадратни метра улична настилка. Заради обжалваната процедура на изпълнител без ремонт останали дупките в "Приморски". За тях са оставени резервни средства в бюджета и при първа юридическа и метеорологична възможност ремонтът ще започне.