Затварят помощното училище във Варна

Мисия Варна

15-11-2012, 14:00

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Всички деца с тежки умствени увреждания, хиперактивност и аутизъм, които са в "Братя Миладинов" ще трябва да се прехвърлят в масови училища

Министерството на образованието и община Варна правят опити да затворят помощното училище "Братя Миладинови" и всички деца с тежки умствени увреждания да бъдат прехвърлени в масови школа, научи Varnautre.bg 

В "Братя Миладинови" се учат деца, които са с дълбока умствена изостаналост и с множество увреждания. Малчуганите независимо от възрастта си, достигат интелектуално развитие на от 3 до 5-годишни деца. Учениците с лека степен на увреждания вече са пръснати по масовите школа. Деца, които са с умствено развитие до 7 години, се обучават в основни училища.

Оказва се, че възможността на родителите да обучават децата си в "Братя Миладинови" е отнета, защото според Министерството на образованието, тяхното място е в масово училище.

"Обажда ми се майка и ми казва, че детето й е в V клас, не знае колко е 1+1, поради спецификата на неговото развитие, а изискванията на масовото образование са къде, къде по-високи. Родители ме молят да ги взема, а на мен не ми разрешават", разказа директорката на училището Марияна Борисова. Тя обясни, че става дума за деца с различни ментални увреждания, има с хиперактивност, агресия и автоагресия, както и с аутизъм.

"Някои от малчуганите се самонараняват. Хапят се, удрят се с юмруци, дращят се и крещят, други се напикават, някои нападат останалите. И всичко това по време на учебните занятия. Децата не са виновни. Те са настанени в масово училище от държавата и общината", разказа още директорката. "Тези деца трябва да се учат при нас, мястото им не е в масови училища", категорична е директорката.

Тя обясни и защо възпитаниците й няма как да се внедрят в масово училище. Те имат нужда от индивидуална програма и грижа. А в масовите учебни заведения трябва да достигнат темпото и развитието на класа, което е невъзможно. "Много от родителите на деца с умствени увреждания отказват да ги пускат на училище, точно поради тази причина. В масовите школа вместо се развиват по своему изостават, заради забързания за тях образователен процес. Много от родителите обаче не знаят, че има помощно училище във Варна , защото никой не го разгласява", допълни директорката. Капацитетът на "Братя Миладинови" е 200 деца, но в момента там се обучават 18, заради умишлената липса на разгласа за съществуването на такова учебно заведение.  До 2000 година помощното училище във Варна е работило с пълен капацитет.

Директорката също си обяснява огромният спад със слабата информираност на родителите. Според нея има много деца с увреждания във Варна и околността, но хората не знаят, че има място, на което децата им ще се чувстват добре и ще получат най-доброто за тях образование и умения.

"Майки разказват как децата им сутрин слагат раницата и искат на училище. Дори едно дете плаче в събота и неделя, че няма уроци. Дали това ще е така в едно масово училище? Ние им правим тържества, празнуваме рождени дни, въпреки че нямаме финансова подкрепа от институциите. Търсим си спонсори, събираме си пари", разказа Борисова. Тя е категорична, че училището не трябва да се затваря. "Тези деца имат нужда да са на спокойно място, където да получават максималното за тях. Те пак общуват с другите деца. Една ограда ни дели от другото училището. Но, когато става въпрос за учение, ние се съобразяваме с техните нужди, капацитет и потребности", посочи тя.

Идеята на Министерството на образованието и общината е да се затвори "Братя Миладинови" и всички деца с тежки умствени увреждания, хиперактивност и аутизъм, които са там, да бъдат прехвърлени в масови училища до VIII клас. По този начин според институциите децата по-лесно могат да се социализират. Това обаче води до ситуация, в която ученик с интелектуално развитие на 3-годишно дете учи за корен квадратен и изотермен процес.

"При нас едно дете учи две седмици учи как се пише буквата "А", но ние сме до него и го подкрепяме, а след това се радваме на успеха му. Кой ще се занимава толкова с децата ни в едно масово училище? Тук се учим как да пишем, как да си броят паричките, да си направят сандвич, да си кажат името, а и да го напишат, отделя се много внимание. Това са важни умения, които ще им трябват в живота, за да се интегрират в обществото", коментира директорката. Тя допълни, че самите учители в масовите училища признават, че не могат да се справят с децата с увреждания.

От 5 години няма никакво финансиране за ремонт на материалната база в "Братя Миладинови". Всички ремонти, които са правени в помощното школо са със средства на възпитателите. Доскоро са имали спонсор, който храни децата, но от октомври такъв вече няма.

От училището се надяват на финансиране от общината поне за храна. По този повод преди месец са изпратили докладна записка до комисията по образование към градския парламент.

600 лева за храна отпусна ресорната комисия на днешното си заседание. След като разгледаха докладната съветниците бяха уведомени, че въпросът с храната е решен. "Уредени са нещата", уведоми Калина Попстефанова, която временно пое общинското образование след като ресорният зам.-кмет Коста Базитов стана Областен управител.

Пред Varnautre.bg Попстефанова отхвърли твърдението, че умишлено се цели затваряне на помощното училище във  Варна. "Мнението ми е, че политиката за интеграция на децата с увреждания е изначално сбъркана", каза тя. По думите й социализирането трябва да става плавно и с подбор, което сега не се случва. Повече подробности около казуса с училище "Братя Миладинови" Попстефанова обеща в края на месеца.