ЕК нямала пари да плати 400 млн. евро на България

Парите

15-11-2012, 05:34

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Труд" на 15 ноември

Европейската комисия опроверга премиера Бойко Борисов, че България при всички случаи ще получи до края на 2012 г. 400,2 млн. евро одобрени, но неразплатени разходи по европейски програми.

“Ако поправките на бюджета на ЕС (за 2012 г. -б.а.) не бъдат приети до 31 декември, не можем да платим сметките. Те ще трябва да бъдат отложени за 2013 г.”, каза пред “Труд” Патрицио Фиорили, говорител по въпросите на бюджета в ЕК. Забавянето ангажира повече средства от националния ни бюджет за плащане по европроекти.

Преговорите между държавите членки и Европейския парламент за увеличаване на бюджета на ЕС за тази и следващата година се провалиха във вторник. Причината е, че под натиска на богатите държави страните членки отхвърлиха искането на Брюксел парите за 2012 г. да се увеличат с 8,9 млрд. евро. Средствата са нужни, за да може Брюксел да плати извършени разходи по европрограмите.

България е сред страните с най-много чакащи плащания - над 400 млн. евро. Искането за възстановяване на сумата е изпратено през октомври. Очаква се до края на ноември София да поиска плащане на още около 140 млн. евро, но ЕК няма ангажимент да ги възстанови до края на 2012 г.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев вече няколко пъти заяви, че има уверението на “всички отговорни фактори” в Брюксел, че поисканите през октомври пари ще бъдат платени. Според него става въпрос за около 360 млн. евро. Като резерви за това той посочи спрени програми за други държави. Вчера министърът отново повтори пред “Труд”, че има уверение на ниво от директори на дирекции до комисари, че парите ще бъдат платени. “Нямаме тези пари”, каза обаче Фиорили пред “Труд” и добави: “Нищо не е обещавано на никого”.

Ако до края на годината не се постигне консенсус за актуализиране на бюджетите за 2012 и 2013 г., догодина Брюксел ще има право да харчи месечно по 1/12 от парите, планирани за т.г.