КАТ маха актовете

Новините

15-11-2012, 05:33

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "24 часа" на 15 ноември

Актовете за шофьорите трябва да бъдат премахнати и за повечето нарушения да се пишат само фишове, заяви пред "24 часа" шефът на Пътна полиция Антон Антонов.
В момента доста често шофьорите, спрени от катаджия за някакво нарушение на пътя, чуват въпроса: "Какво ще правим сега? Акт ли да пиша, или фиш?" След това започва пазарлък, защото водачите предпочитат да се отърват само с фиш, при който не се отнемат контролни точки от талона.

"С отпадането на актовете ще може да се изкорени една доста голяма корупционна среда.
Добре е актовете да останат само за нарушенията, които имат някаква правна сложност като употреба на алкохол, наркотици или причиняване на катастрофа. За останалите те трябва да отпаднат", категоричен е Антонов.
Това обаче може да стане факт едва след като се приемат промени в Закона за движение по пътищата.

"Ако законодателят реши да се премахне границата между акта и фиша, която в момента е 50 лв., то тогава ще може нарушенията да се наказват само с фишове", обясниха експертите.
В момента с решение на съда санкциите, които са над 10 лв., могат да се обжалват, включително и фишът. Именно за това ограничението от 50 лв. е абсолютно излишно, коментираха още специалистите. Преди години този предел е бил приет, за да се ограничи обжалването, но впоследствие това се е променило и е отпаднало.
При сегашното положение хората имат три дни, за да обжалват решението на контролния орган, след това пък КАТ мисли един месец каква да е санкцията, защото в закона тя не е фиксирана, а варира от-до.

"Няма какво да се мисли толкова. Отдавна тази функция на глобата, която варира от определена сума до друга, трябваше да отпадне, защото тя не е значима. Освен това е доста субективна преценката", категоричен е шефът на Пътна полиция Антонов.
Когато актовете отпаднат, хората ще бъдат облекчени и няма да се разкарват по три пъти до гишетата на КАТ, а само ще си платят глобата и с това всичко ще приключи, мотивират се още експертите. 
Освен това ще може всички глоби да бъдат направени пригледно в таблица. Така полицаят, който се намира на пътя, ще може да отпечатва директно от таблета глобата. На нея ще са записани данните за него и за нарушението. Реално по този начин ще се намали значително излишното писане и попълване на бланки, което отнема доста от времето на полицаите, които трябва да контролират на пътя. 
“В Холандия например е много просто измислено. На пътните полицаи е раздадена една малка книжка, в която са написани само таблички с нарушения и срещу тях - съответните глоби. Служителят отваря и проверява какъв е размерът на санкцията, която там е фисирана. След това издава глобата на шофьора и всичко приключва”, разказаха специалистите.

Друго голямо предимство на промяната е, че контролът по плащанията на фишовете е много по-голям в сравнение с този на актовете, които се бавят дълго време.
Съвсем наскоро МВР обнови наредбата, с която се предлага да не се отнемат контролни точки от талона на шофьорите с по-дребни нарушения като навлизане в еднопосочна улица, неправилно паркиране или минаване на червено. Единствените, на които ще се отнемат точки, ще бъдат шофьорите, хванати с алкохол и наркотици, както и тези, които не поставят колани или не возят децата на специални столчета.
Повечето експерти в КАТ обаче не са много големи оптимисти за това кога във времето може да станат тези промени в Закона за движение по пътищата и актовете да отпаднат. За да се въведат измененията в нормативната уредба и да започне да се прилага електронният фиш, бяха нужни около 4-5 г., мотивират се те. 
“Надявам се този път нещата да станат по-бързо, защото самите резултати от електронния фиш бяха показателни. Двойно повече глоби са били направени с такъв фиш в сравнение с миналата година, а в същото време почти няма паднали в съда санкции, категоричен е Антон Антонов.