Масово отвличат породисти кучета във Варна

Мисия Варна

14-11-2012, 21:55

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Потресените стопани споделят мъката по животните си във Фейсбук

Бизнесът за отвличания на породисти кучета набира страшна скорост във Варна. Наглите апаши кръжат по местата, любими за разходки и издебват най-удобния момент за да отвлекат животното, без стопанинът да подозира, разказаха потърпевши. 

В парковете и градинките четириногите се пускат свободни, без каишка и постоянен надзор. Това са и любимите места за похитителите. Избират се породисти животни, за които може да се поиска по–голям откуп или дори да бъдат продадени, ако собственикът няма желаната сума.  

Друг вариант е животното да се върне на стопанина едва когато се обяви стабилна награда за намирането му. Обикновено става дума за сума, която започва минимум от 100 лв., а понякога надвишава 500 лв. Обикновено обяснението след връщане на животното е, че случайно е било намерено.

Оказа се, че голяма част от потърпешите са от големите градове - Варна, Пловдив, Бургас и София, където модата по кражба на домашни любимци е най-актуална. Морската градина е едно от удобните места за "внезапното" изчезване на кучета, тъй като стопаните ги пускат да бягат свободно. Освен от паркове, скъпи и породисти кучета изчезват и от дворове. Апашите дори имат предпочитания към животните. Обикновено се хвърлят на по-малките, защото пренасянето им е по-лесно. Големите кучета създават повече трудности при залавянето. В интернет вече са качени и клипове, свалени от улични камери, как се отвлича животно.

Във Фейсбук са направени няколко групи за изгубени или похитени домашни любимци. Стопаните са пуснали снимки на изчезналите си живони, но дават и ценни съвети как да бъдат предпазени от кражби. Групите са отворени и са под мотото "Нека бъдем единни и съборим бизнеса с крадени кучета!". Всеки  разказва историята си в групата. Според потърпевшите в основата на модата на кражбите на скъпи кучета стоят роми. Собственик на породисти кучета  разказва как повече от 10 години се занимава с развъждането на животни от сой. Преди година обаче всичките му кучета са откраднати. Последвала дълга история с откуп, но въпреки плащането част от четириногите не са върнати.

В групата се коментират и имена и телефонни номера на хора, които се представят за фалшиви собственици на изчезнали животни. Случвало се е намерени животни, които всъщност не са техно да им бъдат върнати, а после далавераджиите гипродавали.