Съветници си признаха: Сбъркахме, като взехме парите на "Пазари"

Градските депутати се обърнаха на 180 градуса и вече смятат, че дивидентите на общинските дружества трябва да са по-ниски, за да имат пари за инвестиции

За да могат да правят инвестиции, дивидентът, плащан от общинските фирми във Варна и в частност "Пазари", трябва да бъде намален. До този извод стигнаха на днешното си заседание съветниците от комисията по собственост и стопанство, които само преди месец гласуваха общинското дружество да отчисли близо 80% от печалбата си, за да се закърпят дупки в бюджета.

Градските депутати разгледаха финансовите отчети на общинските фирми за деветмесечието, сред които и този на "Пазари". От него стана ясно, че към края на септември фирмата е с 629 000 лв. печалба, което е с 47 000 лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Със 67 000 лв. са намалени обаче и разходите на предприятието. Завишени са инвестициите с 350 000 лв. Към днешна дата дружеството е изплатило 280 000 лв. от дължимия за тази година дивидент.

"Спазва се антикризисната програма на дружеството, утвърдена още през 2010 г.", обясни шефката на борда на директорите на "Пазари" Миглена Георгиева. Има обаче отлив на наемателите и той няма как да бъде спрян, ако дружеството не продължава да прави инвестиции в материалната база. Това наведе съветниците на мисълта, че с решението си за огромния дивидент са сбъркали. "За да няма такава колизия, каквато имаше спрямо вас тази година трябва да ни представяте инвестиционната си програма за да не ви вземаме парите за инвестиции", коментира Владо Тонев от "Нашия град". Ако Общинският съвет бил наясно, с бъдещите планове на дружествата при формирането на бюджета щял да се залага по-поносим дивидент.

"Помня, когато пазарът по неизвестни причини беше на загуба, помня и когато започна да вади печалби над 1 млн. лв. и стана ясно, че това е работещо предприятие", коментира и съветникът от БСП Борислав Гуцанов. По думите му решението, взето от Общинския съвет за огромния дивидент, е било грешка, защото липсата на инвестиции в базата ще доведе до още по-голям отлив на наемателите.

"Съгласуването на инвестиционните програми с Общинския съвет е задължително за ЕООД-тата, а не за ЕАД-тата, каквото е "Пазари", но все пак може като общо виждане да се съгласува с принципала", каза още Гуцанов. От "Пазари" обявиха, че в най-кратки срокове съветниците ще бъдат запознати с инвестиционната програма на дружеството.