Варненци бранят имотите си в съда

Новините

14-11-2012, 06:32

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Чувстват се ощетени от Плана за новообразувани имоти

Десетки варненци са се почувствали ощетени от Плана за новообразуваните имоти (ПНИ) в местността Боровец-север. Тя се намира южно от Варна и се смята за бъдещата посока за развитие на града.

Планът бе обнародван на 30 октомври и вече е обжалван от собственици на имоти в Районния съд. Проблемът е в заснемането на имотите им, което в много случаи не било коректно. Не са вземани предвид реалните граници на собствеността, което крие риск от проблеми в бъдеще, смята Константин Парчев, адвокат на повечето собственици.

"Един от клиентите ми си оградил имота без част от него, за да паркира там колата си. Фирмата е заснела само ограденото, а останалото вписала като общинска собственост, което не е така", обясни Парчев. Така, когато се прави уличната регулация, парчето частна собственост ще влезе в нея.

В някои случаи имало разминавания между новия и стария номер на имота. В самия план не са посочени имената на собствениците, а само номерът, което също затруднява хората.

Според Парчев проблемът е в метода, по който се правят плановете, а не в качествата на фирмата-изпълнител. "Практиката с избор на външна фирма, която да ги прави, е порочна, защото не гарантира точност", смята Парчев. Заснемането трябвало да се извършва от този, който носи отговорност за плана, в случая - областната администрация. Адвокатът предлага към съпътстващата документация да се прилага и снимков материал за всеки отделен имот.