Варненски гимназисти започват деня с джойнт

Новините

14-11-2012, 06:17

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Стресът кара младежите да посягат към марихуаната.

За 6 месеца в клиниката по токсикология на Военноморска болница във Варна са лекувани 66 деца с остра интоксикация от алкохол или комбинация от питие и дрога. Лекарите в токсикологията изобщо не се изненадват, когато децата признават, че още сутринта, като се срещнат на спирката на път за училище, изпушват по един джойнт. Денят им продължава с бира в междучасието и запой след часовете.

Една трета от постъпилите след запой са до 18 г., другата третина са до 25 г., а останалите са над 25 г., коментира психологът в клиниката Тихомир Димитров, който е координатор по проект "Младежко движение – растеж и развитие без алкохол". Целта е да се изследват децата и техните родители, попаднали в клиниката след препиване, както и да се анкетират ученици между 5 и 17 г. за отношението им към чашката и дрогата.

Оказва се, че днешните тийнейджъри не просто надигат с повод и без повод бутилката с водка, а злоупотребите много често са комбинирани с наркотици. Става дума най-вече за тройни зависимости ­ марихуана, алкохол и амфетамини; марихуана, алкохол и пико; или марихуана, алкохол, амфетамини и кока.

Хапчетата са на по-заден план, а хероинът е към дъното на черната класацията, въпреки че и той се среща. Над 60% от 326 анкетирани тийнейджъри от две варненски гимназии са опитвали трева, която е масово разпространена. От тях между 25 и 30% я употребяват поне 2-3 пъти в седмицата, а около 14 процента пушат всеки ден.