Обжалват конкурса за пешеходната зона на Варна

Мисия Варна

13-11-2012, 18:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проект за пешеходния ринг хвърли око на Държавния архив

В жалбата се посочват редица противоречия с материалноправните разпоредби и законови несъответствия в заданието на конкурса, журирането и оценяването

Жалба срещу конкурса за пешеходната зона на Варна пусна един от участниците в надпреварата. 

Екипът на проф. Иван Никифоров оспорва решението на журито с жалба, подадена до Комисията за защита на конкуренцията. Преди около месец в община Варна се проведе конкурс за най-добрия идеен проект за естетизация и реконструкция на главните пешеходни зони в града. Според жалбоподателите обаче при провеждането на конкурса са допуснати нарушения, сред които и съществено противоречие между условията по обявлението и проектната задача и указанието за изпълнението й. 

В жалбата се посочват редица противоречия с материалноправните разпоредби и законови несъответствия в заданието на конкурса, журирането и оценяването, въз основа на които отправя искането си към Комисията за защита на конкуренцията да отмени като незаконосъобразно обжалваното решение и да върне преписката за продължаване на процедурата за възлагане на обществена поръчка от последното законосъобразно решение или действие или за прекратяване на процедурата, като се дадат задължителни указания по хода й.

"Считам, че е налице тенденциозност и неправилност в оценяването на представения от нас проект, което е довело до необосновано ниска обща оценка на настоящия жалбоподател в качеството му на участник в процесния конкурс за проект", пише в документа. В него се посочва и пример по критерия  "Икономическа целесъобразност на проекта". Там максимално възможната оценка е 10 точки и на оценяване подлежи цената на проектното предложение.

"В случая класираният на второ място участник "Юнион Корект Варна" ООД и "Фекта" ЕООД е получил оценка по този критерий – 7.77. Тя е значително по-висока от тази на "Никифоров Студио" ЕООД , която е в размер на 5.85 точки при положение, че стойността на проекта на "Юнион Корект Варна" ООД и "Фекта" ЕООД е обявена за приблизително 10 милиона, докато стойността на проекта на "Никифоров Студио" ЕООД не надхвърля 4 милиона. Това е ясно доказателство, че получените оценки не отговарят на качеството и съдържанието на представените проекти", уточняват от "Никифоров Студио". 

Самият проект на жалбоподателите е архитектурно-пространствено решение, което  запазва традиционното развитие на главните градски пространства от Катедралата през пл. "Независимост" и бул. "Княз Борис I" до Морската градина, а богатото културно-историческо наследство на Варна става водеща тема на концепцията. Сред акцентите са превръщане на линейната пешеходна зона в пространствена, посредством директни трасета до нейните исторически забележителности, Морската градина и морския бряг; използване на водата за пространствени вертикални ориентири, които подчертават морския дух на града  - фонтан "Нептун" на кръстовището между бул. "Княз Борис I" и ул. "Воден " фонтан "Морски звуци" на кръстовището между бул. "Княз Борис I" и бул. "Сливница" и други; постигане на човешки мащаб чрез отразяване на сецесионовите архитектурни фасади на сградите върху декора на уличната настилка; използване на нескъпи, но трайни и съобразени с атмосферните и климатични особености на региона, естествени и изкуствени материали. 

Комбинацията от сиви, награпени мраморни плочи (против хлъзгане), сиви сиенитни и червени павета от твърд пясъчник, заедно с бетоновите плочи и павета в натурална гама, предлагат още проектантите. Колоритен акцент внасят и маркирането с различен цвят плочи на античните крепостни стени под бул. "Княз Борис I".

За този петък пък община Варна е обявила открито обществено обсъждане на проектите, участвали в конкурса за проект "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна чрез реконструкция на градска среда". То ще се проведе във фоайето пред зала "Пленарна" на общината от 16 часа.