Болногледачи ще получават евродипломи

Мисия Варна

13-11-2012, 06:49

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кандидатите за новите специалности трябва да са завършили Х клас

са двете нови професии, които ще се изучават за първи път у нас в Медицинския университет (МУ) във Варна. Преди дни представител на Националната агенция за професионално образование направи одит на базата в университетската МБАЛ "Св. Марина", където ще се водят курсовете от януари 2013 г.

Обучението за болногледачи ще е 4 месеца и половина, а за здравни асистенти - 6, обясни д-р Людмил Цветков, ръководител на Центъра за професионално обучение към университета. Лекции и практически упражнения ще водят преподаватели от МУ, главната и старшите сестри на клиниките в "Св. Марина".

Кандидатите за новите специалности трябва да са завършили Х клас и да са над 16-годишни. Обучението е платено - 2000 лв. за здравните асистенти, а за болногледачите - малко по-евтино. 
Дипломиралите се болногледачи ще могат да се трудят в хосписи, старчески домове, здравни центрове с лежащоболни до 24 часа. Здравните асистенти ще работят в болниците.

Реализацията на проекта за новите професии е плод на тригодишно сътрудничество между МУ и френския център за обучение на болногледачи "Св. Августин" в град Малетроа. Дипломите за тях ще са валидни в страните от ЕС.