6500 евро е средната пенсия на еврочиновник

Парите

13-11-2012, 05:34

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Труд" на 13 ноември

Средната пенсия на еврочиновник е €6500 евро, сподели вчера дипломат от голяма държава - членка на ЕС. Числото се очаква да налее масло в огъня на споровете за бъдещите бюджети на съюза.

Постоянно наетите служители на евроинституциите имат право на пенсия, равна на броя на прослужените години, умножен по 1,9% от последната основна работна заплата, вземана поне 1 година. Пенсията не може да надвишава 70% от нея. Еврочиновниците се делят на 16 степени, като най-ниската основна заплата е 2654,17 евро на месец, а най-високата - 18 370,84 евро. Еврокомисарите взимат към 20 000 евро.

И при тези условия те заплашват със стачка на 16 ноември поради очертаващи се съкращения в бюджета за администрация.

Говорител на комисията не потвърди и не отрече посоченото от дипломата число, уточнявайки, че щатните правила не са променени, но броят на пенсионерите от евроинституциите се увеличава. Преговорите между правителствата и Европарламента за бюджетите на ЕС за тази и следващата година се провалиха в петък. Вторник полунощ е последният срок за постигане на съгласие, иначе ЕК трябва да внесе ново предложение.

Лидерите на 13 страни - нетни получателки на еврофинансиране, включително премиерът Бойко Борисов, ще обсъждат днес в Брюксел как да спасят фондовете за социално-икономическо сближаване от съкращенията в евробюджета, за които нетните донорки настояват.

Притиснати от икономии у дома, последните искат да режат дълбоко в следващия 7-годишен бюджет на ЕС. Те отхвърлят проект на комисията за 6,8% скок на разходите за 2013 г. и отказват да покрият допълнителни 8,9 млрд. евро, които Брюксел иска за т.г., за да плати европроекти от началото на програмния период (2007-2013). България има да взема над 400 млн. евро от тези пари.