Веселин Топалов вече първи в Турнира на кралете

Спорт

12-11-2012, 23:54

Снимка:

chessdom.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Антоанета Стефанова с победа в първия кръг на Световното индивидуално първенство по шахмат за жени в Ханти–Мансийск, Русия.

Веселин Топалов излезе начело на таблицата - „Турнир на кралете” 2012 г., който се провежда от 7 – до 17 ноември в румънската столица Букурещ. 

Българският топ гросмайстор постигна победа срещу представителя на домакините GM Ливиу Дитер Нисипеану с белите фигури и събра актив от 3 точки при 5 възможни.
След изобретателната си и трудна защита в 4 кръг срещу Фабио Каруна, завършила без победител, бившият световен шампион избра гамбитно начало в Новоиндийска защита, ГМ Василий Иванчук - Украйна , игра с фантазия и вдъхновен и принуди противникът му да се предаде на 40 ход.

ГМ Василий Иванчук от Украйна също е с 3 точки и е на лидерска позиция в турнирната табли.

 

Междувременно Антоанета Стефанова спечели втората си партия от мача си с рускинята Марина Романко, и така спечели двубоя от първия кръг на Световното индивидуално първенство по шахмат за жени в Ханти–Мансийск, Русия. Партията започна с разменния вариант на Славянска защита. Въпреки белия си цвят и стратегическото си предимство след победата в първия кръг, Стефанова избра гамбитно продължение и в типичния за нея агресивен стил на игра постигна убедителна победа.

Жребият за втория кръг още не е ясен, но прогнозите са, че българката ще срещне китайката Жао Ксуе /GM Zhao, Xue/.
Световното първенство по шахмат за жени започна без изненади. Всички „лидери” в двубоите си взеха своето и спечелиха двубоите си. Престои почивен ден за победителите от двубоите, а за мачовете, в които нямаше победител – ще се играе „Тай брейкът“.