Чиновниците без Дядо Коледа

Парите

12-11-2012, 05:32

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 12 ноември

Чиновниците без 13-а заплата. Правителството ще мисли за коледни добавки към пенсиите, след като се видят разчетите за месец ноември. Такива все още не са правени, но ако има излъшък в бюджета, може и да има средства. Това отсече финансовият министър Симеон Дянков по време на посещението си в крепостта Урдовиза край Китен. 
Вицепремиерът беше категоричен, че на държавните служители им се плаща, за да си вършат работата. Той припомни, по-добрите чиновници получават до 30% гъвкаво заплащане. "Извън тези параметри няма да има допълнително средства. В никакъв случай няма да получат 13-и заплати, откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават", каза Дянков.  
Според изчисленията за коледните добавки на пенсионерите ще са необходими няколко десетки милиони левове, тъй като възрастните хора са много - 2 150 000. "Завършихме септември за първи път от 2008 г. с излишък, октомври също бе добър месец - по предварителни данни ще имаме балансиран бюджет. Ако и ноември е добър, може би ще има възможност за коледни надбавки за пенсионерите", обясни Дянков. Той уточни, че за това ще може да се говори със сигурност през първата седмица на декември.
Симеон Дянков определи бюджета за 2013 година като консервативен и отсече, че в него няма да има пари за разхищение. "Както е имало в бюджет 2009 г,, последния бюджет на комунистите и на тройната коалиция. Последният бюджет на едно управление на мандата им, защото ние смятаме да имаме и втори мандат", каза Дянков. 
Вицепремиерът пристигна заедно с шефа на НИМ Божидар Димитров, за да разгледа разкопките на крепостта Урдовиза, за която има амбиции да се превърне в атрактивен туристически обект. Догодина парите за разкопки и консервация за региона ще бъдат увеличени. Около 20-30 млн. лв. повече ще бъдат дадени за обектите по "Виа Понтика", обеща Дянков.