33% от дамите са депресирани след секс

Варна Лайф

11-11-2012, 16:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Вместо щастие и удоволствие, след половия акт следва меланхолия и плач

Според австралийски учени, всяка трета жена страда от постсексуална емоционална потиснатост. Състоянието се нарича посткоитална дисфория.

Направено е изследване, в което са учасатвали над 200 млади жени. Те са попълнили въпросници за сексуалния си живот. 33% от тях заявяват, че са се чувствали потиснати след секс на един или друг етап от живота си.

Според главния изследовател Робърт Швайцер, при нормални обстоятелства, периодът след секс е период на положителни емоции и физически и психически релакс. Вместо това, обаче, при някои хора, се наблюдават меланхолично състояние, тъга,  дори безпокойство или раздразнителност.

В момента текат интервюта с жените, изпитващи постсексуален дистрес. Изследователската цел е разбиране и обяснение на женските емоции след полов акт. Това ще помогне на хората с посткоитална дисфория да осъзнаят, че не са сами.

Засега причините за нея остават неизвестни. Една от участничките заявява, че изпитва меланхолия след секс, но това няма нищо общо с отношението й към партньора и качеството на секса.

Проф. Швайцер обяснява, че предишно сексуално насилие може да бъде причина за емоции като вина и срам след секс, но неговите изследвания показват наличието на слаба връзка между него и посткоиталната депресията при повечето от интервюираните жени. Според него, това показва, че съществуват други фактори – например биологична или емоционална предразположеност, които играят по-важна роля.

Надеждите на изследователите са, след като бъде идентифициран патогенетичният механизъм, да бъде потърсен начин лекарите да могат да помагат на жените с това състояние.