US рекорд: 20 от 100 сенатори са жени

Новините

09-11-2012, 05:35

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "24 часа" на 9-ти ноември

Рекорден брой от 20 жени ще има в американския Сенат след изборите във вторник, в които бе обновена една трета от 100-членния му състав. Близо една пета ще бъдат дамите и в Камарата на представителите - 81 от общо 435 депутатки. Така само за две десетилетия чаровното представителство в законодателния орган на САЩ, който винаги е бил мъжка крепост, е нараснало 10 пъти.

В няколко щата за първи път за сенаторки бяха избрани жени. Особено внимание наблюдателите обръщат на победата на демократката Елизабет Уорън в Масачузетс, професор по право от Харвард. Тя победи действащия сенатор републиканец Скот Браун. Макар и на 63 г., мнозина са склонни да виждат в нея следващия кандидат на демократите за президент. Така начело на Белия дом за първи път може да се окаже жена. В Небраска победи 50-годишната лесбийка Тами Болдуин, също демократка. За първи път в Сената влиза открит гей. Републиканката Деб Фишър пък победи демократа Боб Кери в Небраска.

Особено интересен е случаят с малкия североизточен щат Ню Хемпшир. След изборите във вторник всичките 4-ма негови представители в Конгреса - две сенаторки и две депутатки, са жени. Жена е и губернаторът на щата.

Коментатори виждат една от главните причини за вълната от женски победи в изборите с изострянето на дебата около абортите, в който мъжете се оказват на по-консервативни позиции.