Женените мениджъри затъват в борчове

Парите

07-11-2012, 05:35

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

"Най-интересното от вестник "Стандарт" на 7-ми ноември

Длъжници вече има във всички големи градове, докато преди година най-много борчлии имаше в Северозападна България. Това показват данни на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Типичният длъжник е семеен мъж на възраст между 41 и 50 години, който живее в голям град. Често той е мениджър или човек със собствен бизнес.

Основната причина за забавяне на дължимите плащания е забавяне на заплатата от страна на работодателя, показват данни на АКАБГ. Това се посочва като аргумент за отлагане на вноските по кредити на 49% от хората, които имат този проблем. От асоциацията отчитат и положителна тенденция. За разлика от миналата година този октомври се наблюдава ръст на събираемостта. Явлението е нетипично за това време на годината, което традиционно се характеризира със спад във възможностите на българите да изплащат задълженията си, коментираха от браншовата организация. Сред причините за това е топлата есен, която свали сметки за ток.

Наличието на големи инфраструктурни проекти удължи лятната сезонна заетост и също оказа влияние върху по-съвестното изплащане на задълженията от страна на хората, казват от АКАБГ. Като трета причина от колекторската асоциация изтъкнаха растящата кредитна култура на българите. По думите им кризата и последващите я трудности са се отразили позитивно на вземането на решение за теглене на заем и са направили хората по-внимателни и предпазливи.

Срокът на забавяне на плащанията между фирмите се е удължил с 5 дни за една година, отчитат още от АКАБГ.