Почина патриарх Максим

Новините

06-11-2012, 06:37

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Митрополитите се събират на извънредно заседание, за да определят и.д. ръководител на Църквата

Патриарх Максим е починал тази нощ в 3,50 часа. Това съобщих рано тази сутрин от Светия синод. 

През последните няколко седмици той беше в реанимацията на болница "Лозенец". Приближените му до последно се надяваха на чудо въпреки тежкото му състояние. Там  посрещна и 98 си рожден ден. В болничната стая той се поклони пред чудотворното копие на иконата "Достойно есть", което пристигна у нас от Атон на 27 октомври.

"Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим", пише на страницата на Светия синод.

Очаква се  да бъде отворено завещанието на дядо Максим, за да стане ясно къде той е искал  да бъде погребан.

На извънредно заседание днес всички митрополити трябва да изберат кой временно ще управялва Българската православна църква. Както и кой ще бъде софийски владика до избора на нов.

Марин Минков, както е светското име на патриарха, е роден на 29 октомври 1914 г. в с. Орешак в семейството на Найден Минков Рачев и Пена Борджукова, пише за него в "Уикипедия". От дете е послушник в Троянския манастир. Основно и прогимназиално образование получава в родното си село. Завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет.

През 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. През 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

Легитимността на избора на патриарх Максим е поставена под съмнение през 90-те години на 20 век, което довежда до разкол в БПЦ и създаване на втори синод на митрополит Пимен и митрополит Инокентий. Оспорването на легитимността се основава на факта, че на 8 март 1971 г., няколко месеца преди интронизацията, Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия на свое заседание взема решение за глава на Българската православна църква да се предложи и поддържа Ловешкият митрополит Максим (Решение №145/8.03.1971 г. на Политбюро на ЦК на БКП). Задачата се възлага за изпълнение на тогавашния шеф на Комисията по църковните въпроси към правителството Михаил Кючуков. Подкрепя го и младият министър на отбраната Добри Джуров. Тодор Живков също е в добри отношения с патриарх Максим, като изпълнява молбите му за възстановяване на църквата „Св. Спас" в София, както и Духовната семинария в Черепишкия манастир.

През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви потвърждават каноничния избор на патриарх Максим и призовават духовници, които го оспорват, да се покаят. С приемането на нов Закон за вероизповеданията през декември 2002 г. държавата прекратява намесата в делата на БПЦ и потвърждава каноничността и легитимността на патриарх Максим.