Европейска столица на културата? София, ти къде?

Варна намери лоби за кандидатурата си в Лондон и Страсбург

Кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. е неуместна и в разрез с практиката на инициативата, създадена да популяризира европейското културно наследство и за взаимно опознаване на гражданите на Съюза. Това станало ясно и от срещите на варненската делегация, която беше в Лондон в търсене на лоби за нашата кандидатура. Досега в 27-годишната история на инициативата единствената столица на държава, избирана за европейска столица на културата, е Прага в годината на милениума.

Въпреки този факт София побърза да навакса изоставането и скоро след Варна също се кандидатира за европейска столица на културата през 2019-та. Нещо повече - столичната кандидатура вече има сериозната подкрепа на всички национални медии, негласно - на държавните институции, и внушението често преминава границата между желаното и реалността.

"Oбикновено столиците дори не участват с кандидатура и подкрепят някой по-малък град. Най-често втория или третия по големина в страната", обяснил пред варненци Боб Скот, ръководил избирането на Ливърпул за европейска столица на културата през 2008 г. "В Лондон имаме толкова много събития и фестивали, че въобще и не помислихме там да бъде европейската столица на културата", допълнил и представителят на министерството на културата
Роджър Хигинсън. "Тук не става дума за конфронтция, а за единно решение в полза на страната. Варна има всички условия да приеме това домакинство - 25 фестивала, 300 хотела, които могат да посрещнат участниците, летище, морски терминал, жп транспорт", изброи плюсовете на града зам.-кметът Христо Бозов. Според него след избирането на един от българските градове, нормално било част от 500-те културни прояви, които трябва да се поберат в 365 дни, да бъдат изнесени в близки градове.

Очаква се Боб Скот скоро да пристигне във Варна, за да се запознае отблизо със свършеното по кандидатурата. Има верояност той да бъде поканен като консултант за успешното ни представяне (кой е избраният град ще станат ясни през 2014 г.)

Варна вече има свое лоби в Лондон за европейска столица на културата през 2019 година, оповести пък директорът на Театрално-музикален продуцентски център-Варна Даниела Димова.
На 3 ноември варненската делегация участвала в откриването на месеца на българската култура в Лондон. 19 варненски симфоници и родни музиканти, живеещи във Великобритания, са изпълнили пред 900 зрители в Камадън хол произведения на български и английски композитори. Българският фестивал в Лондон продължава до 30 ноември с 20 културни събития и над 9000 зрители. На 12 ноември в Лондон е световната премиера на варненския композитор Мартин Георгиев, стипендиант на общината. Участие във фестивала ще вземат и възпитаниците на музикалното ни училище Димитър Буров и Яна Бурова.
Подкрепа за еврокандидатурата си Варна получила и в Страсбург от едноименния клуб, в който членуват 60 града от различни държави. Според международните експерти един от плюсовете на Варна е, че това е първият български град, обявил кандидатурата си още през 2004 година.