Сладко от зеле измести шоколада

Животът

05-11-2012, 05:33

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 5-ти ноември

Село Петърч от години се слави като столица на зелето. Местните бранят титлата с ежегоден фестивал, който ще има и химн до месец. Ще го напишем с мерак, обяснява идеята 75-годишната Лида Йорданова. И тази година достолепната домакиня е обрала овациите на празника с уникална рецепта. Кулинарните й шедьоври от зеле са възнаградени с лъскави тенджери. Не е за наградите, чевръсто казва Лида. И добавя, че първата си баница със зеле прави на 10 години.

Тази година обаче шашнала всички с конфитюр от зеле - изместил шоколада. И сладко. Две бурканчета тутакси отишли за палачинки и кекс. Да си оближеш пръстите. Няма равна, хвалят я съселяните й. Макар че всички гледат в градините си зарзават, в Петърч нямало по-вкусно кисело зеле от нейното. Най-добре зимнината става в дървена каца, но отдавна съдът е изместен от пластмасовите бидони. "Преди да ги ползвате, изтъркайте ги хубаво и с лимон, може и два", съветва майсторката.

Хрян, царевица, дюли и ябълки правят компания на рошавите зелки в бидона на леля Лида. Съотношението за перфектна соленина е на 10 литра вода - 400 грама сол. "Да ги затиснете с речен камък и в никакъв случай кръстачката отгоре да не е от бор", казва още тя. Пускала смола. Дървото може да е дъб, бук или акация. Лафът "като зелка в главата" идвал точно от пръснатите листа на зеленчука. Сорт "Кьосе" е, но не е представително и вече само гладко продават по пазарите, ядосва се жената.

А точно неугледното зеле с разцъфналите листа е най-вкусно. Изворната вода и чистата почва в Петърч били местната формула за страхотните зеленчуци. Навремето селото е хранило половин София. Зарзаватът се карал направо с каруците до днешните жълти павета. Близо до катедралата "Св. Ал. Невски" ставало истинско тържище за зеле, моркови, домати, картофи.

Със запазената марка "Петърч". Сега столичани често пътуват до костинбродското селце. И 20 минути след Обеля вече имат заготовката за най-доброто кисело зеле. Ако не сте от съседите със зимнина, идете в Петърч след месец и половина. Няма да ви върнат с празни ръце и ще имате великолепни листа за коледните сарми