КАТ вече има заповед да не спира шофьори без нарушение

Новините

03-11-2012, 06:35

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Труд" на 3-ти ноември

"Вече имаме спуснати указания да не се спират шофьорите, които не са извършили нарушение." Това съобщи в петък комисар Богдан Милчев, шеф на КАТ-София пред БНТ. Той обаче уточни, че заповедта не важи в случаите, когато пътната полиция има планирана акция или извършва масови проверки по метода "широкообхватен контрол", наричан още холандски метод.

В подобни хайки участват не само катаджии, а и криминални и икономически полицаи, митничари, инспектори от ДАИ и т.н. Проверяват се много коли за кратко време.

"От понеделник започваме да прилагаме холандския метод по улиците на София - обяви комисар Милчев. - Решаваме, че ще извършваме проверка за алкохол, отиваме на едно голямо кръстовище - 10 полицаи с дрегери. В движение, докато още шофьорите са на светофара, ние можем за 30 секунди да проверим 10 шофьори дали са употребили алкохол. Тоест такива внезапни проверки по широкообхватния метод ще се извършват и за алкохол, и за употреба на наркотици, и за нередовни документи", заяви шефът на КАТ-София.

До 18 ноември продължава акцията за превишена скорост край пешеходните пътеки в столицата. За по-малко от седмица ченгетата са заснели с радари над 1900 нарушители. 15 от тях са фучали с над 100 км/ч през зебрите.

В момента тече обсъждане на проект за наредба за контролните точки, предвиждащ отнемането им само за 13 опасни нарушения, а не за 25, както досега.

Комисар Милчев изказа личното си мнение, че е против да не се режат точки при причиняване на катастрофа, което е предложено в проекта.

Бъдещата наредба предвижда отпадането от точковата система на онези шофьори, които шест години нямат нарушение и притежават златен талон. Документът ще е доживотен, а ще се отнема само ако притежателят му бъде хванат да кара пиян.

"Подкрепям предложението за златен талон. Когато един водач свикне да кара шест години без нарушения, той и занапред ще бъде внимателен", обясни Милчев.