15 милиона са българите, пръснати по света

Новините

02-11-2012, 14:58

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варна отново приема Световния парламент на българите

Българите, пръснати по света, са около 15 милиона. Това твърди проф. д-р Григор Велев, който е почетен председател на Асоциацията на българите по света. Той е във Варна, за Четвърта редовна сесия на Световния парламент на българите, който традиционно заседава тук. 

В събота и неделя в Община Варна делегатите ще обсъдят проблемите на българските емигранти и начина им на живот далеч от Родината. Дебат се очаква по теми като човешките права на емигрантите, съдбата на българите в Македония, присъединяването на Западните покрайнини към Сърбия.

Членовете на парламента ще обсъдят и как държавата може да подпомогне финансово организацията на българите по света.

Кризата намалила с 1/3 траншовете на емигрантите към роднините им в България, изчислил проф. Велев. Сега годишно в българската икономика нашите сънародници наливат 1 милиард и 800 милиона евро. Преди кризата обаче те изпращали на семействата си тук над 2 милиарда и половина евро.

Българите са жертва на дискриминация в Европа, защото често работят срещу двойно по-нисък надник в сравнение с гражданите на съответната държава, категоричен е проф. Велев.

На сесията в събота членовете на Световния парламент на българите ще настояват за създаването на министерство, което да защитава интересите на емигрантите. Повод за това е безхаберното отношение към тях от страна на консулствата и посланическите служби на България по света. Освен това Агенцията за българите в чужбина, която е единствената държавна организация в помощ на емигрантите, работела с мизерен бюджет и поддържала формален контакт с българските общности.