Контрагрупа във фейсбук "Снимай престъпник"

Най-интересното от вестник "24 часа" на 2-ри ноември

“Грабвайте телефони, фотоапарати и камери и снимайте нарушители на реда или престъпници. Изкарайте ги от неизвестност, за да си получат заслуженото наказание.”
Към това призовава нова група във фейсбук “Снимай престъпник”.

Само за ден тя събра над 800 членове, повечето работещи в системата на МВР. В профила са качени и снимките им. Сред тях са шефът на сектора за борба с компютърните престъпления Явор Колев и началникът на отдел “Убийства” към СДВР Георги Тотков. Включен е и депутатът Янаки Стоилов.

“Снимай престъпник” е отговор на сформираната преди дни група “Снимай полицая”, в която се публикуват служители на реда в конфузни ситуации.

“Не съм се включвал в никаква група”, изненада се Явор Колев. Той добави, че дори няма време да си влезе в профила. “Сигурно някой ме е присъединил”, добави Колев.

"Не съм се занимавал изобщо с тази тематика, нямам обяснение как съм се включил", бе изненадан и Янаки Стоилов. Но призна, че двама негови сътрудници имат достъп до профила му и ще провери какво е станало.

В групата се коментира, че е добре всички бандити да излязат от неизвестността на прякорите си и да се появят с истинските си имена. Някои се съмняват, че починът ще добие голяма популярност.

"Снимай престъпник" е контраатака на появилата се преди дни група във виртуалното пространство "Снимай полицай". Тя вече има над 6500 членове и провокира интереса на чужди медии. Във фейсбук са качени десетки снимки на полицаи или неправилно паркирали патрулки. Групата се появи, след като отстранената говорителка на МВР във Варна Калинка Пенчева нарече Боян Боозов, снимал спящи полицаи, "селски глупак".