Пушачите излизат на протест, искат равни права

Новините

01-11-2012, 13:31

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Протест за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията ще има във Варна.

На 22 ноември от 17.30 часа пред сградата на Община Варна за пушачите ще бъдат поискани равни права с тези на непушачите и връщане на закона в стария му вид. Друго настояване е в заведенията с нощен режим на работа да е разрешено пушенето при спазване на изискванията. 
Протестът е обявен за национален. Организация е направена и за провеждането му в София, Хасково, а предстои за градовете Стара Загора, Велико Търново и Пловдив.
Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, десетки сдружения на заведения, браншови организации и съюзи на ресторантьори и на хотлиери, обявяват че
в общественото пространство тенденциозно и умишлено се налага отрицателно мнение, петни се достойнството им и се внушава, че собствениците на заведения в България, изпълнявайки своята дейност, са водени единствено от личните си интереси, не спазват законите и нарушават интересите на потребителите. Вменява се, че собствениците на заведения подкрепят и одобряват тютюнопушенето.
"Ясно и еднозначно заявяваме, че по никакъв начин ние не защитаваме употребата на тютюн и тютюневи изделия, но настояваме за равни права на пушачи и непушачи", пишат те в писмото си до премиера Бойко Борисов. Молбата им е за извършване на обективна оценка на икономическото въздействие на въведената забрана, въвеждане на разумни граници на забраната за тютюнопушене на обществени места, регламентиране на възможност за обособяване на заведения (или части от заведения) за обществено хранене и развлечения, достъпни за пушачи, при стриктно спазване на изискванията за климатизация, вентилация и недопускане на непълнолетни лица в тях. Не на последно място от бранша искат да се въведат стимули за доброволно приемане на забраната, вкл. данъчни бонуси за тези, които изберат да забранят пушенето в собствените си заведания.
"В ситуация на задълбочаваща се криза, свито вътрешно потребление, огромна междуфирмена задлъжнялост и предвиждан нулев растеж на икономиката, ние, собствениците на заведения, сме изправени пред реална опасност от фалити. Въпреки множеството уверения, че забраната няма да се отрази негативно на нашия бизнес, след нейното въвеждане огромна част от заведенията са изправени пред един и същ проблем – масов отлив на клиенти и значително свиване на обороти. В есенно-зимния период отрицателният икономически ефект ще бъде в още по-големи мащаби, което налага неотложност за предприемане на незабавни мерки!", апелират недоволните.