Три града гласуват онлайн на вота догодина

Новините

01-11-2012, 06:31

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Населените места ще се определят чрез жребий

Три общини ще гласуват онлайн на парламентарния вот догодина. Това заяви депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Поводът за коментара му са промените в Изборния кодекс, който правната комисия в парламента трябва да гледа в четвъртък на второ четене.

От думите на Радев стана ясно, че гласуването ще бъде експериментално. Трите общини ще се изберат чрез жребий. Изискването е те да нямат жители над 50 000 души, обясни Радев. Така вотът ще може да се проведе от 5 дни до 48 часа преди самия изборен ден. Гласоподавателите ще могат да поправят само веднъж вота си, ако смятат, че са допуснали грешка. От един IP адрес ще могат да гласуват само до двама избиратели.

В първоначалният вариант се предвиждаше дистанционното електронно гласуване в до 5 секции.

С промените в кодекса се предвижда дейността на ЦИК да стане публична. Заседанията й ще се предават онлайн, а стенограмите й ще се публикуват в интернет сайта на комисията. Същото ще важи и за общинските и районните избирателни комисии. ГЕРБ предлага и ограничение на броя на застъпниците. Всяка партия да има само по един застъпник в секцията. Мнозинството предлага и да отпадне интегралната бюлетина. С новия закон вицепремиери и министри няма да ръководят предизборни щабове.

ГЕРБ предвижда и поправки в НК и НПК, където ще се разреши използването на СРС при търговия с гласове. Исканията за това ще се изготвят единствено от окръжните прокуратури, а не от МВР. Наказанието за купуване на гласове пък ще стане от 1 до 6 години затвор. В момента няма долна граница за този вид престъпления.