Варненци с инфаркт влизат в пациентски университет

Новините

31-10-2012, 13:21

Снимка:

АРХИВ © Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

26 варненци, които вече са прекарали сърдечно заболяване ще участват в шестмесечния Университет за пациенти

Варненци, прекарали сърдечни заболявания стават част от Университет за пациенти. Кампанията е на Националната пациентска организация и обхваща Варна, Пловдив и София.

Инициативата има за цел да обучи пациентите прекарали остър коронарен синдром как да се предпазват от повторна сърдечна атака. По време на обучението, което започва на 14 октомври и ще продължи 6 месеца, хората със сърдечни проблеми ще попълват дневник с информация за лекарствата, които вземат и ще описват подробности около физическото си състояние. Успоредно с това обучен специално за пациентския университет, екип от медици ще прави мониторинг на състоянието на пациентите.

Това разказаха председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и д-р Румен Йорданов от клиниката по кардиология към болница "Св. Марина" във Варна.

26 варненци, които вече са прекарали сърдечно заболяване ще участват в пациентския университет. Всички те в момента лежат в клиниката по кардиология в "Св. Марина". "Програма е разработена за новодиагностицирани пациенти, но това не означава, че няма да работим и с хората, които по отдавна са преживели инфаркти", поясни д-р Хасърджиев.

Всяка година у нас годишно умират по 6 000 души от инфаркт на миокарда и около 13 000 души от исхимична болест на сърцето.

Като една от основните причини за високата смъртност от сърдечни болести д-р Йорданов посочи недостъчната здравна информираност на пациентите вече прекарали такова заболяване, както и липсата на профилактика. Естествено сред причините са и проблемите в Спешната помощ, както и липсата на система за последващо проследяване на пациентите, които вече са станали жертва на сърдечна болест. 

В морската столица освен т. нар. факултет "Остър коронарен синдром" като част от Университета за пациенти са разработени и програми за рак на простата и рак на млечната жлеза и вече има варненци, които се възползват от тях.