Варна и Бургас спорят, печели Констанца

Интервю на новия областен управител Коста Базитов

Нов губернатор застава на руля на Варна. Преди по-малко от седмица зам.-кметът по образованието на морската столица Коста Базитов бе назначен за областен управител. Какъв курс е набелязал? Базитов отговаря пред "Стандарт". Новият губернатор е роден през 1952 г. Завършил е българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски" и има магистратура по организация и управление на средното образование в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е работил като учител, бил е началник-отдел "Образование" и директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в община Варна. От декември 2007 г. е зам.-кмет на Варна. Семеен, с една дъщеря и трима внуци - двама близнаци и батко.

- Г-н Базитов, кое е първото нещо, с което се захванахте, след като миналия четвъртък заехте поста областен управител на Варна?
- В сряда беше взето решението на Министерски съвет (МС) - значи първият ми работен ден беше в сряда. И тогава, пътувайки от София за Варна, получих много въпроси, с поздравленията имаше и много задачи. Връщайки се, първата ми работа беше да се запозная със служителите и да бъдат успокоени, защото при всеки нов екип в ръководството остава едно съмнение за чистка, за промяна. Знам основните параметри, по които трябва да работим. И по това се ориентирам каква е вероятната причина за освобождаването на бившия областен управител Данчо Симеонов. Не би трябвало да се тръгва от позицията - след смяната аз започвам отначало. Но първата ми работа беше да подчертая, че Областна администрация трябва да работи непрекъснато - дори и да има вакуум в ръководството й.

- Казахте на първата си среща с медиите, че сте разбрали за назначаването си 5 минути преди заседанието на МС. Защо премиерът Бойко Борисов заложи на непартийни кандидатури - във ваше лице и в лицето на заместника ви - вицеадмирал Пламен Манушев?
- 5 минути преди заседанието ми се каза, че ще се вземе такова решение. Предишния ден получих покана да се явя на него, а 2 месеца преди това се говореше за възможните промени в Областна администрация. Един от вариантите бях аз. А защо залага премиерът на непартийни кандидатури, може би трябва да отговори той. Но аз за себе си имам обяснение. Държавната власт трябва да се опира на професионално, а не на партийно управление. И ако професионалното управление съвпада с политическите виждания на партията, сега ГЕРБ, трябва да се разчита точно на хора, които са се доказали в израстването си, в професионализма си, в лоялността си дори. Държавата иска лоялност към държавността.

- Как ще работите с кмета Кирил Йорданов, чийто подчинен бяхте 13 г.?
- Първо искам да благодаря на Кирил Йорданов. За да има успехи в областите, в които работих, това се дължи на изключителното доверие и свобода в действията, който ми е давал като зам.-кмет, а преди това и като директор на дирекция "Образование". Лично ми е казвал, че системата, за която отговарям, я познавам добре и трябва сам да формирам политиката. Искам да му благодаря, защото, ако човек е освободен от опеката, ще има по-големи възможности да постига резултати. Кметът на Варна е ръководител с изключително широк поглед, ерудит, трето поколение варненец, от семейство, което е оставило следа в историята на града. Знаете ли, между нас има една деликатност във взаимоотношенията, винаги си говорим на "Вие", но това по никакъв начин не ни е разделяло в позициите. Той изпитва уважение към образованието и учителството и сме си казвали, че в дейността, която водим, той защитава учениците, а аз - учителите.
Колкото до това какво ще е отношението ми към община Варна на новия пост - при всички случаи ще бъде стимулиращо към системите, за които отговарях, и към проблемите на инфраструктурата в големия град. Това в никакъв случай не трябва да се обръща в оценка - ето, по-голямо внимание ще се отделя за Варна. Там са 340 000 жители, а в останалата част на региона са много по-малко. Варна е с изключително сложни и големи проблеми като голям град.

- Ще има ли нов подход към кметовете и проблемите на общините?
- Всеки понеделник ще правим отворени врати на областния управител за кметовете на общини - от 15,30 ч до 16,30 ч по проблемите, които имат. В 16,30 ч започват срещите ми с депутатите, преди да тръгнат за София, за да споделят какви са новите законопроекти и да им предадем проблемите и посланията на местната власт.

- Имате ли вече набелязани приоритетни проекти за Варна и областта?
- Да. Искам да подчертая, че ВиК дружеството, което не е на Варна, макар че седалището му е тук, на Димитровден получи златна грамота от Камарата на строителите в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова за своята професионална работа. И веднага искам да кажа, че има няколко проекта за водния цикъл. Единият е за 49 млн. лева. Като 10 млн. лв. за проектиране на пречиствателна станция в Златни пясъци са вече в ход и ще бъдат подписани - след конкурс за обществената поръчка до май 2013 г. и за новия сезон тя трябва да се осъществи. Приключва още един проект на ВиК дружеството за 20 млн. евро, който е за пречиствателната станция във Варна. Всички тези въпроси поставят на дневен ред водата, канализацията на града и региона като една от първостепенните задачи. Другите са свързани с  чисто градски проекти - един например предвижда 10 млн. лева за изграждане на пешеходния ринг. Започна строителството на нова спортна зала за тенис на маса, убеден съм, че ще направим още една спортна зала в училище тази година. Има проект за водоснабдяването на курорта Камчия на територията на община Аврен - за да се реши въпросът не само за през лятото, а за цялата година. 

- Какъв е потенциалът на област Варна - туризъм е поминък за общините до морето. А другите, които са по-далеч от него?
- Потенциалът е огромен. Долината на химията е в област Варна и в нея работят международни консорциуми. По-сгъстен промишлен регион от Варненския няма. Трябва да се отворим към политиката за привличане на инвеститорски интерес и в областта на корабостроенето и пристанищната дейност. Поставя се въпросът Бургас или Варна, а в крайна сметка Констанца печели. Варна има огромни предимства пред всички останали български градове, включително и София.

- Някъде ви цитираха, че Варна ще догонва Бургас?
- Неправилно са ме цитирали. Варна ще догонва Бургас по отношение на европроекти и пари, които правителството заделя, а не по отношение на култура, образование, инфраструктура, развитие на строителството и т.н. Ще подчертая за пореден път пускането на 56 000 т танкер -  това се подмина някак. А за 2 г. три кораба се строят във Варна. За това трябва по-акцентирано да говорим и това ще бъде една от моите позиции.

- Вие сте комуникативен човек, но идвате от община, която информационно е доста затворена. Как ще се промени работата в областна администрация в това отношение, как ще заразите с усмивката си и останалите служители в нея?
- Докато бях зам.-кмет, на моя етаж и в моята работа преодолях това. Информиран съм за това, което се говори. Но когато дойдат при мен, хората разбират, че говорят с нормален човек и има диалог. Те искат нещата да им се обясняват, и то - с доверие. Анонимността в социалните мрежи прави хората по-агресивни, затова предпочитам директните контакти. Ще се опитам да отворя администрацията към проблемите на хората. Вицепремиерът Цветан Цветанов каза това в първата ни среща: "Използваме вашия опит ,за да разширите работата и да отворите областна администрация".

- Като на човек на изкуството и фен на киното споделяте ли мисълта на големия руски актьор и режисьор Никита Михалков, че "смисълът да си полезен е извън протокола"?
- Думите "полезен" и "протокол" започват с една и съща буква. По-добре би било да вкараш протокола в полезността. В протокола има установени правила, които създават държавност. Но ако успееш да го вкараш в полезността, тогава ще има резултат.

- Как се чувствате като командващ на вицеадмирал?
- Няма такова нещо, питаха ме как се командва вицеадмирал - един от най-високите чинове в армията. Не се командват, това са хора, които са отговорни и са свикнали да изпълняват. А заповедта в момента е да работим за област Варна.

- Горещ ли е столът на областния управител? На Варна като че ли не й върви много на областни управители - предвид Добрин Митев, контраадмирал Христо Контров...
- Всеки такъв стол е горещ, метафорично. Но по-добре е да чувстваш топлината, защото под студеното, под камъка се крие змия. По-добре топлината на стола, а най-добре топлината на хората.

- Малко е времето до парламентарните избори догодина. След това накъде - към Нова Зеландия или обратно в общината? Или очаквате ново назначение?
- Към Малдивите! (б.р.смее се ) Знаете ли, аз никога не съм подавал молба за постъпване на работа досега. Подавам молба, след като бъда поканен. А не съм мислил за политическа кариера въобще.

- В личен план какво ще промени новото ви назначение?
- Със съпругата ми се бяхме разбрали, че след образованието най-много обичам нея. Сега с тези много сериозни административни ангажименти към държавата на трети план отива семейството, на втори план идват внуците - тримата юнаци, които отглеждаме у дома. Ще ми бъде по-малко времето за тях. Баткото е на 2,5 г., близнаците са на 7 месеца и когато имам възможност, държа бибероните - помагам.