Гимназисти стават интернет шерифи

Новините

30-10-2012, 21:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Досега такъв документ е даден на десет ученици от 10-и и 11-и клас

Варна е първият град у нас, в който гимназисти се обучават да защитават свои връстници от опасностите в интернет. След обучение, разделено на три модула, те получават сертификати от общината и Националния център за безопасен интернет (НЦБИ) "Експерт по онлайн безопасност".

Досега такъв документ е даден на десет ученици от 10-и и 11-и клас. Всички те са положили успешно онлайн тестове. Още 50 тийнейджъри се включиха в проекта вчера, като до февруари догодина имат шанс да се сдобият със сертификата. 
"Този модел няма аналог в ЕС. Вече има интерес от други държави, като Словения, които също искат да го използват", обясни Капка Николова от Общинска дирекция "Превенции".

"Целта е да не се занимаваме на парче с различни кампании за превенция на виртуалното и реалното насилие, а да приложим оптимален модел за обучение на децата, като ги ангажираме лично", каза Георги Апостолов, координатор на НЦБИ и водещ на курсовете по онлайн безопасност.

На горещата линия за интернет престъпления срещу деца web112.net миналата година са подадени 751 сигнала. 91 са били препратени в ГДБОП. Близо 22 на сто от случаите са за тормоз от връстници в интернет. Глобалната мрежа лишава подрастващите от убежище, защото дава възможност за денонощен тормоз, който нерядко приключва с физически сблъсъци, твърдят експертите.

При такъв уговорен в нета бой преди време във Варна почина гимназист. Опасности дебнат дори най-малките, които ползват сайтове за игри. В тях обаче влизат тийнейджъри, които пишат нецензурни коментари, както и педофили. Броят на тези престъпления намалява, но това не е повод за спокойствие, каза Апостолов. Според него фейсбук е особено рисков, защото педофилите откриват в мрежата деца, регистрирани като възрастни, за не повече от половин час.

Опасни са и сайтовете за запознанства. Някои девойки съвсем съзнателно търсели възможност за виртуален секс срещу заплащане. Други пък си правели профили с полуголи снимки, за да изглеждат по-атрактивни. "80% твърдят, че на улицата никога не биха излезли така облечени. Но интернет им създава напълно фалшивото чувство за дистанцираност", обясни Апостолов. 

Престъпленията в мрежата все по-трудно се засичат, защото у нас близо 40 на сто от децата между 9 и 16 години я ползват чрез джиесемите си.