Цунами в Черно море - не е невъзможно

Новините

29-10-2012, 13:48

Снимка:

АРХИВ © Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Областна няма да има чистка, нито пък ревизия засега

Височината на вълната при евентуален инцидент обаче не би превишила 2 метра

Цунами в Черно море е напълно възможно. Височината на вълната при евентуален инцидент обаче не би превишила 2 метра. Това съобщи пред Дарик Варна новият зам.-областен управител на Варна вицеадмирал Пламен Манушев, който отговаря за бедствията и авариите. 

Още като командир на флота, а по-късно и като зам.-началник на отбраната Манушев е търсил информация за опасностите от цунами. Оказало се, че от морските общини по Северното Черноморие единствено в Балчик разполагат с научно изследване по този въпрос. От проучването, направено от специалисти от Института по океанология към БАН, става ясно, че ако цунами залее брега на Белия град, то ще бъде с височина максимум 2 метра.

Високите вълни могат да бъдат предизвикани от земетресение в региона на Шабла или свлачищни процеси в самия Балчик. Според Манушев това се отнася и за варненските общини, но е необходимо да се направи подобно изследване и за останалите крайбрежни територии, за да се знае с по-голяма точност кои са най-застрашените места и как да бъдат укрепени.