Дянков спря повече пари за здравето на децата

Новините

29-10-2012, 05:40

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Труд" за 29-ти октомври

Лично по предложение на финансовия министър Симеон Дянков и догодина държавата ще продължи да осигурява децата с половин здравна вноска. А не с цяла, както трябваше да се случи от 1 януари 2013-а.

Това потвърдиха пред "Труд" депутати от ГЕРБ от здравната комисия. "Питайте финансовото министерство какъв е мотивът им, а не нас! Ние не сме предлагали подобно нещо", отсякоха от здравното ведомство. Екипът ни не получи коментар от хората на Дянков.

Предложението за повишение на осигурителната вноска от 2013 г. е на самото ГЕРБ. То бе прието в края на 2009 г., когато управляващите гласуваха в парламента поправка в Закона за здравното осигуряване и изрично записаха, че от 2013-а държавата ще започне да осигурява българчетата до 18 г. върху целия минимален осигурителен доход. Сега той е 420 лв.

Но! В параграф 65 от преходните и заключителните разпоредби на проекта на Закона за държавния бюджет за 2013 г. обаче е записано, че приетото увеличение отпада. Това е и причината предвидените трансфери на държавата към здравната каса догодина да не се увеличават. Те остават същите като през тази и ще възлизат на 941,12 млн. лв. Именно с тази сума държавата покрива данък здраве, който е задължена да плаща за децата, пенсионерите, студентите, затворниците и др.

"Това означава също, че парите от увеличението на пенсиите от 1 април (което трябва да е средно с 9,3% и струва приблизително 600 млн. лв.) също не са предвидени като трансфер за здравно осигуряване", добави д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и експерт в здравното и социалното законодателство. Заради по-високите пенсии от април касата трябваше да получи 48 млн. лв. повече.

"Щом здравното министерство и депутати от ГЕРБ се възмущават, че децата и догодина ще се осигуряват за здраве върху половината от минималния осигурителен доход, аз ще направя предложение вноската им да е върху целия доход. Нека тогава да ме подкрепят и да възтържествува справедливостта", заяви д-р Адемов. Той припомни, че от целия ЕС ние отделяме най-ниския процент от БВП за здраве - едва 4,1. Средно той е 8.

Сред малкото нововъведения от догодина, записани в проектобюджета на касата, е, че от 1 януари тя ще плаща по един профилактичен преглед и изследвания на здравно неосигурените родилки (освен раждането им). И тук Дянков е зачеркнал още едно предложение - в случая на здравното министерство, което е поискало прегледите да са два (в началото и към края на бременността). Сега той ще е един. Ще се обмисля кога да бъде.