Варна по света и у нас

Варна Лайф

28-10-2012, 11:07

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Колко Варни всъщност има?

Ва̀рна е град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област. Населението на морската столица е 334 870 жители. В града се съхранява най-старото златно съкровище в света. Варна често се нарича и "лятната столица на България". Морският град е важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Най-ранните следи от човешко присъствие във Варненско са засвидетелствани от палеолита преди около 100 000 г., както и от мезолитните находки от района на местност Побитите камъни.

Но това съвсем не е единствената Варна в света. Русия също има своята. Тя се намира на 108 метра надморска величина. Руската Варна е село в Челябинска област, близо до границата с Казахстан. Мястото е основано през 1842-43 г. като опорен пункт на оренбургската казашка войска на новата гранична линия. Името е в памет на завземането на турската крепост Варна от руските войски на 28 септември 1828 г., по времето на Руско - турската война от 1828-1829 година.

В щата Онтарио, Канада, също има място на име Варна. То се намира почти на брега на езерето Хърън. Мястото е наречено на българската крепост Варна, пристанище, от което през Кримската война хиляди войници отплават към театъра на бойните действия в Крим. Първоначално Варна заедно с околната й територия била част от землището Хърън, собственост на Канадската компания, основана от Джон Галт през 1826 г. По-рано в този пущинак живеели индианците Чипиуа, от които мястото било закупено.

В Азербайджан пък има високопланинско село в Кавказ, близо до Баку, наречено Варна.
Едно малко алпийско градче в областта Трентино-Алто Адидже, в Северна Италия също носи името на нашата моркска столица –Варна.

В Сърбия има селце, на запад от Белград, което носи името Варна.
В щата Вашингтон, САЩ се намира малкото селище Варна, което може да бъде открито само на подробни географски карти. В щата Илинойс има друго малко селище с население 441 души, наречено Варна. В град Сидни, Австралия, има парк с името Варна.

На западния бряг остров Тасмания има дори залив Варна. Варна има и на Антрактида. На най-студеният континент има полустров в североизточния край на остров Ливингстън, наречен Варна. Размерите му са около 9 х 12 км. Полуостровът е наименуван с Указ №4/10 януари 2003 г. на Президента на Република България.