Спим с час повече

Новините

27-10-2012, 11:30

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В четири часа след полунощ на 28 октомври връщаме стрелките с един час назад

Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад. Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

През първата седмица от смяната на часовото време да се "намалят оборотите" и да се спи по-дълго. Преходът от лятно към зимно часово време е свързан с адаптация. След смяната на часа хората се чувстват по-различно, по-бързо се уморяват, липсва им мотивацията, често се променя часът на заспиването, защото са нарушени биоритмите. 

След периода на адаптация всичко се нормализира.