Кръстникът нареди Калинка да си ходи

Борисов уволни майката на кръщелника си

Говорителят на варненската полиция Калинка Пенчева да бъде освободена от длъжност е разпоредил на ръководството на МВР министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщават от правителствената информационна служба. Разпореждането на премиера е във връзка с недопустими квалификации от страна на Пенчева като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството.

От МВР не са толкова категорични. Според официалното им съобщение е образувано дисциплинарно производство срещу Пенчева. Процедурата е заради тежко нарушение на служебната дисциплина, за което се предвижда и наказание "уволнение", пишат от пресцентъра на МВР.

Пенчева нарече селски глупак Боян Максимов - човекът, който публикува снимка във Фейсбук, на която трима полицаи спят в служебен автомобил по време на дежурство. В отговор на обидата, той заяви, че ще се консултира с адвокат и ще заведе дело.

Изказването й в национален ефир бе определено като "много грубо" от шефа на Областната дирекция на полицията комисар Тодор Иванов.

Пенчева научила от медиите за уволнението си, съобщи междувременно колегата Орлин Филиповски от Блиц. "От вас разбирам, че вече не съм на работа. Нищо не мога да кажа. Други хора щом са преценили, че съм уронила престижа на МВР, значи вероятно това е така. Но за жалост цялата ситуация доказва, че в България лошите имат повече права от добрите", заяви Пенчева. 

Тя уточни, че е очаквала уволнението си и не е изненадана от това, че не са я уведомили предварително. "Това е традиционна практика, а и медиите са за това – да разбират първи подобни неща", коментира Пенчева. Пенчева обясни, че е знаела за водена проверка по скандалния случай. "Явно проверката е била скоростна, а и щом министър-председателят Бойко Борисов е преценил, че трябва да бъда освободена на момента, значи така е трябвало да стане. Светът няма да се затрие с това, че вече не съм пресаташе на Областната дирекция на полицията във Варна, а също така, че съм уволнена от системата на МВР. Няма да се затрия и аз самата", каза  още Пенчева. 

"Бях в отпуск, но след като ме увещаваха да коментирам, склоних. Мислех, че интервюто пред камерата вече е приключило и си позволих да направя личен коментар пред журналистическия екип, а не в качеството си на пресаташе. За жалост това беше използвано против мен", разказа своята версия вече бившата пиарка на варненската полиция.

Калинка Пенчева е от Перник. Стана пресаташе на полицията когато директор бе ген. Веселин Петров. Преди това бе криминален репортер във варненски вестник. Бойко Борисов пък е кръстник на сина й.