Премиерът каза "Б" - като Базитов

Без цензура

24-10-2012, 16:06

Снимка:

Личен архив на Данчо Симеонов във ФБ

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Аварийни рокади стягат дисциплината в Областна администрация

Смениха Областния управител на Варна

Рокадата на върха в ГЕРБ-Варна беше последвана със знакова смяна на областния управител

След като каза "А" с рокадата в ръководството на ГЕРБ във Варна Бойко Борисов днес продължи с "Б" и назначи Базитов за областен управител. Смяната на досегашния губернатор Данчо Симеонов, и целия му екип съвсем еднозначно потвърди тенденцията - премиерът се е заел с Варна и многобройните му посещения от миналото лято вече дават резултат.

Министър-председателят не е доволен от работата на областния управител, лаконични бяха участниците в днешното заседание на Министерски съвет. Повод за недоволството са както резултатите от августовската проверка на инспектората на Министерски съвет, така и тоталното изоставане на варненска област в работата по европейските програми, научи Varnautre.bg.

"Смяната на областния управител показва, че Варна е сред приоритетите на правителството", коментира и местният лидер на ГЕРБ Иван Портних. Според него изборът на Коста Базитов и Пламен Манушев ще помогне за "бързата реализация на текущите проекти по линия на еврофондовете и на националните програми във Варна и останалите общини от областта".

Колко знакова е смяната на Симеонов говорят няколко наглед незначителни детайла: на първо място тя бе предизвестена с командироването на кадри от добре работещи администрации в страната във Варна още в началото на лятото (очаква се такъв представител на администрацията-отличник в Силистра да заеме овакантения още в понеделник пост на главен секретар)
Не трябва да се пренебрегва и фактът, че Данчо Симеонов е единственият отстранен областен управител, при все, че премиерът обикновено предприема подобни рокади на групи. Знаменателна подробност е и тоталната чистка, на която беше подложена подчинената на Министерски съвет администрация в града - областният си тръгва заедно с двамата си заместници и главния секретар.

Почти като виц пък звучи съвпадението на днешното уволнение с принудителната оставка на ексминистър Трайчо Трайков - единият си тръгна едва кацнал след посещение в Дубай, а Симеонов - след като беше част от делегацията в Индия.

След любопитните детайли следват и няколко легенди. Още в първите минути след като стана ясно решението на Министерски съвет, се появиха коментари, че то е в полза на кмета Кирил Йорданов, който пласирал свой опитен човек на поста напук на партийната структура на ГЕРБ. Други пък заподозряха победа на ТИМ в рокадата.

Логиката обаче сочи друго: Йорданов няма полза да се лиши от дясна си ръка, която управлява вместо него по време на рекордните му отпуски този мандат. Изпращането на Базитов на почетния, но безобиден пост на губернатор по-скоро прилича на учтиво отстраняване от общинските дела. Подобен сценарий бил готов за поне още един доверен човек на Йорданов, който щял да получи престижния, но без особени правомощия пост на районен кмет. Подобна тактика през годините използваха не един и двама политически лидери във Варна, решили да се разправят веднъж завинаги с "врага с партиен билет". Сега тя ще свърши работа и за промяна в общинското управление, останало в общи линии непокътнато, след като Кирил Йорданов замени подкрепата на БСП с тази на ГЕРБ.

Остраняването на Базитов от високата сграда ще отпуши не един и два радикални проекта за справяне с недостига на места в детските градини, както и за оптимизация на училищната база, твърдят запознати с общинските дела.

Само по себе си тълкуванието за поредната тимаджийска победа издиша в този ред на мисли. Ще добавя обаче и факта, че именно Данчо Симеонов беше областният управител издал на "Холдинг Варна" пълномощно за строителни работи от името на държавата в района на Алея първа. А също и този, че близки до групировката първенци в ГЕРБ положиха сериозни усилия, за да запазят главата на Данчо Симеонов. Както стана ясно - неуспешно.
Коя ще е следващата буква от азбуката, с която премиерът ще удостои Варна, ще научим най-вероятно с наближаването на предизборната кампания - тогава ще стане ясна листата и новите имена в нея. Дотогава ще се надяваме кабинетът да стигне бързо до "Д" като дупки и "Х" като Хемус.