Учат 2500 деца да се хранят и живеят здравословно

Новините

24-10-2012, 11:14

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Деца от 23 детски градини във Варна и Провадия ще се учат на здравословно хранене. Стартира едногодишната програма за превенция на детското затлъстяване "Toy Box – Хапни и в нови приключения се ти впусни!“

Ще участват около 2500 деца, като 1200 са тези, които с информираното съгласие на родителите ще бъдат измервани. 
В рамките на следващите 6 месеца родените през 2007 г. деца ежеседмично ще участват в игри, експерименти и забавления, с цел да се промени поведението им. Да научат, че водата трябва да е основна течност за пиене, че трябва да спортуват, да намалят заседналия начин на живот и да приемат здравословни закуски между основните хранения.
Резултатите ще бъдат отчетени през април-май 2013 г.
Обществено-значимата програма ToyBox е разработена и се провежда от мултинационален консорциум по научен проект, финансиран частично от 7 Рамкова Програма на Европейската комисия. Участници са 10 европейски страни и общо 8500 деца от 6 страни ще получат възможност чрез игри и забавления да живеят по-здравословно. От наша страна по проекта работи способен и отговорен екип от млади учени и докторанти. Ако резултатите от провеждането на програмата се окажат успешни и достатъчно показателни, те ще послужат като предложение за въвеждане на редовни програми на обучение в страните от Европейския съюз.
"Всички са много запалени и ентусиазирани, а това е от голямо значение за успеха на проекта", споделя доц. Виолета Йотова - главен изследовател от страна на Медицински университет – Варна и ръководител на Многопрофилна специализирана детска клиника към МБАЛ "Св. Марина" . "Залагаме големи надежди на учителките, които от този момент насетне ще са основен двигател на програмата и от тях ще зависи как ще се предадат натрупаните знания и материали на децата и техните семейства, за да се промени поведението им в положителен аспект", допълва доц.Йотова.