Мръсотията, която изля Шокъровият канал, е била точно това, което е изглеждала

Замърсяването, което бе регистрирано на Офицерския плаж миналия вторник, е в резултат на фекалии, изхвърлени в морето от Шокъровия канал.

Това показват резултатите от взетите от морето и канала проби, съобщи  Дарик Варна.

В пробите е открита в пъти по-голяма от обичайната концентрация чревни бактерии, които се развиват само във фекалии, съобщи д-р Божанка Георгиева, директор на Регионалната здравна инспекция - Варна.

Източникът на замърсяване не е ясен. Резултатите са изпратени на Басейнова дирекция за Черноморски район, които, според шефа на РЗИ, отговарят за контрола на замърсяването в деретата.

Миналата седмица от Басейнова дирекция обявиха, че вероятният източник за замърсяване на водите в Шокъровия канал е авария на магистрален водопровод по бул. "Христо Смирненски". От ВиК-Варна са източили водопровода в канала, като през първите 2 часа залпово са изтекли около 360 куб. м води. Нормалният дебит на Шокъровия канал е бил надвишен с 50%, а в резултат са извлечени утайки, достигнали морето.

Според очевидци обаче, Офицерският плаж е бил залят с фекални води. За това свидетелствали миризмата и цветът на водата, която се е изляла от Шокъровия канал в морето във вторник сутринта.

Офицерският плаж е сред най-мръсните във Варна. Това бе потвърдено и в летния доклад на Европейската агенция за околна среда. Заслугата е основно на Шокъровия канал, чиито пречистващи съоръжения редовно са задръстени с твърди отпадъци. Съвсем близо до Офицерския пък е плажът-отличник „Буните", който е носител на "Син флаг" - международен приз за качество, чистота и безопасност.