Проект за пешеходния ринг хвърли око на Държавния архив

Друг идеен проект вдигна мерника на цветарите от Катедралата

Идеен проект за пешеходна зона в центъра на Варна предвижда сградата на Държавния архив да стане информационен център.

Според екипа създател на проекта, който е оглавяван от шефа на регионалната колегия на Съюза на архитектите Димитър Стефанов, сградата и местоположението на архива са подходящи за информационен център, в който да се продават сувенири и да се правят презентации за туристите. Фондът на Държавния архив пък трябва да се премести на друго място. В проекта са заложени още реконструкция на шадравана на пл. "Независимост", велосипедни алеи, подземен паркинг около "Севастопол" и подмяна на настилката по целия пешеходен ринг, включващ пространството от Операта, през ул. "Цар Симеон І", бул. "Княз Борис І", Съдебната палата и Държавния архив,  бул. "Княз Борис І" в частта от площад "Независимост" до бул. "Цар Освободител", градинката на "Севастопол" и бул. "Сливница" от входа на Морската градина до "Мария Луиза", както и връзка между главната  пешеходна зона през  Римски терми  до морето. 

Идеята е настилката да е от големи плочи, които се полагат без свързваща спойка, със суха фуга. Премахването на старата настилка, полагането на нова, обновяването  на фонтана, реновирането на сградите по трасето на ринга, озеленяването  и поставяне на пейки и други фрагменти би струвало около 10 млн. лв. е пресметнал екипът на арх. Стефанов.

Няколко екипа представиха своите идеи в конкурса за най-добър проект за естетизация и реконструкция на главните пешеходни зони на Варна.

Други проектанти– тези на студио „Рачеви“ пък предвиждат  търговията от центъра да изчезне  и да се направи пробив под бул. „Сливница“. Проектът  наречен „Метаморфоза“ включва премахване на пазара за цветя от Катедралата и търговските обекти зад Филиала. Проектантите смятат, че всички търговци могат да бъдат събрани в една  закрита сграда, а не да са пръснати около централната пешеходна зона.  Пробив под бул. “Сливница“ пък ще изведе автомобилния поток от пешеходния ринг.  Освен това е замислена и панорамна площадка с мост над Римски терми, която да прави връзката с морето,  като излиза точно над контейнерния терминал.

Всички идейни проекти бяха представени в общината пред жури, което в 30-дневен срок ще избере най-подходящия за центъра на Варна. Класираната на първо място идея ще получи награда от 10 000 лв. За второ и трето място са предвидени съответно 5 и 3 хиляди лева, а поощрителни награди са две по 1000 лева.