Ректорът на Техническия поиска отзоваване на турския посланик

Мисия Варна

05-10-2012, 16:26

Снимка:

Технически университет - Варна

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Повод за позицията на проф. Фархи е получено тази сутрин писмо от посланика, в което се завява, че големият брой засечени фaлшиви дипломи и академични справки е причината турският Съвет за висше образование да преустанови признаването на издадените от българските университети документи

Турският посланик в България трябва да бъде отзован.

Това смята ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фархи. Според него това ще бъде позицията на Съвета на ректорите, който се събира в сряда, за да обсъди скандала с непризнаването на българските дипломи в южната ни съседка.

Повод за позицията на проф. Фархи стана получено тази сутрин писмо от посланика, в което се завява, че големият брой засечени фaлшиви дипломи и академични справки е причината турският Съвет за висше образование (YOK) да преустанови признаването на издадените от българските университети документи.

Чуждият посланик предлага "да се признае наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система, извършвани от добре организирани заинтересовани групи от хора".

Сред другите предложения на турската страна са още: публикуване на напълно достьпни академични справки на електронните страници на университети, непроменяне на таксите за обучение по време на академичната година, намаляване на устните изпити за сметка на писмените, изискване за редовно присъствие на студентите в часовете, както и задоволително владеене на български или английски език преди започване на обучението на студентите.

 "Най-важното е да се сложи край на практиката да се работи чрез посредници или "образователно консултативни фирми" и да се изисква бъдещите студенти да кандидатстват индивидуaлно, каквато е практиката в университетите в САЩ и Великобритания”, завършва писмото. Според ректора на Техническия университет то е получено и от други негови колеги в страната. 

Изложеното в писмото са недоказани неща без факти, коментира проф. Фархи. Според него зад турската реакция стоят интересите на все по-големия брой частни университети в южната ни съседка, които през последните години са подпомогнати от държавата с безплатна земя, безлихвени кредити и безмитен внос на оборудване. Висшите учебни заведения обаче не можели да наберат необходимия брой студенти. 

"В България всяка година влизат между 70 и 80 милиона евро от семестриални такси и разходи за квартира, храна, услуги на турските студенти. В Националния център по информация са получени 57 запитвания за дипломи на турски студенти, завършили през 2011 г. Нито една от тях не е била фалшива", добави още проф. Фархи.