Стоян Балтов е убит с множество ритници в главата

Новините

04-10-2012, 17:32

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Подсъдими по делото са Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов

Стоян Балтов е убит с множество ритници в главата, по лицето му са останали отпечатъци от грайфери на обувка -

това показва съдебномедицинската експертиза, която Софийски градски съд днес прие по делото за убийството на студента пред дискотека „Амнезия”. Подсъдими по делото са Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, пише Дарик.

Пред съда бяха изслушани вещите лица, изготвили съдебномедицинската експертиза, според която тежка черепно-мозъчна травма е причина за смъртта на студента по медицина. В областта на главата и шията са установени множество кръвонасядания на меките тъкани и увреждане на мозъчната тъкан, както и кръвоизливи на мозъчните обвивки. Причина за тях са множество удари с различни части на обувки.

Експертите са категорични,  че убийството е извършено по особено жесток начин, като Балтов не се е съпротивлявал, тъй като е бил в безпомощно състояние, това обясни д-р Станислав Христов, директор на катедрата по Съдебна медицина към Александровска болница. „Имаме няколко извършители, които целенасочено са го ритали по главата. Ритниците са насочени, силни, със стереотипност нанесени и са довели до смъртта на момчето”, уточни той. Стоян Балтов е починал минути след нанасяне на ударите.

Като веществено доказателство бяха иззети маратонките на тримата подсъдими. Стана ясно, че по тях не е открит биологичен материал от Балтов, защото са иззети след като е изминал определен период след убийството и с тях е имало „придвижване в околната среда”.

Д-р Христов обясни, че ударите са били с голям размах и са нанесени с предната част на обувката. По думите му, тазобедрената мускулатура е най-мощната и тя създава ефекта на боздугана, който се определя от голямата дъга на движение на крака и при контакт с определена част от тялото цялата кинетична енергия се предава в контактната точка.



Съдът прие и експертизите, извършени от съдебният медик доц. Мария Грозева и още двама експерти. Те са направени в нощта на убийството на тогава заподозрените няколко души. По думите на доц. Грозева, тримата подсъдими и останалите от компанията са били смъртно пияни.

21-годишният Стоян Балтов беше пребит до смърт в нощта на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия” в Студентски град. През юни процесът беше отложен, след като не се яви един от адвокатите на подсъдимия Светлозар Стоилов.

Следващото заседание по делото е на 6 декември. Тогава след пледоариите на адвокатите на двете страни, тримата подсъдими ще дадт обяснения. Днес те отново отказаха пред журналистите всякакви коментари.  

Съдът определи и 18 декември като работна дата, в случай, че не се яви някой от адвокатите.