1700 първокурсници откриха юбилейната 50-а учебна година в Технически университет-Варна

Мисия Варна

01-10-2012, 16:41

Снимка:

tu-varna.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Юбилейната 50-ата учебна година в Технически университет-Варна беше открита официално в 10:00 ч днес.

Юбилейната 50-ата учебна година в Технически университет-Варна беше открита официално в 10:00 ч днес.

Церемонията, на която присъстваха всички първокурсници, уважиха депутатите Даниела Петрова, Павел Димитров и Николай Костадинов, областният управител Данчо Симеонов и зам. кметът на Варна Коста Базитов, Албена Йорданова – зам. кмет на район „Приморски“ и Даниела Петкова - началник отдел в РИО.

В университета са приети 1700 бакалаври и професионални бакалаври държавна поръчка и платено обучение. Увеличеният с 12% прием за бакалаври е напълно реализиран.

Над 3000 младежи се състезаваха за 1515 места държавна поръчка редовно обучение бакалавър. В топ 5 на най-желаните специалности бяха: компютърни системи и технологии, софтуеърни и интернет технологии, индустриален мениджмънт, социален мениджмънт и корабоводене.

Припомняме, че тази година Техническият университет във Варна откри 5 нови специалности: Възобновяеми енергийни източници, Роботика и мехатроника, Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи за бакалаври, Ремонти и експлоатация на транспортна техника - за професионални бакалаври. Поради голямото търсене от страна на бизнеса се въведе и нова магистърска специалност след средно образование - Електрообзавеждане на кораба.

Висок успех по математика показаха кандидат-студентите в Техническия университет във Варна това лято, отчете зам.-ректорът по учебната част доц. Мария Маринова. 26% от бъдещите студенти са изкарали оценка много добър: между 4.50 и 5.49, на изпита по математика. 9 са отличниците, а един от тях е с оценка 6.00. По Български език и литература 16% от оценките са в графата „много добър“. Един от бъдещите инженери е изкарал „отличен“.

11 са отличниците, приети с максимален бал 24.00. Петима от тях са предпочели специалност Софтуерни и интернет технологии, останалите ще следват в специалностите Компютърни системи и технологии, Електроника, Агрономство и Индустриален мениджмънт. Всички отличници получиха тържествено студентските си книжки и юбилейни подаръци от ректора на ТУ-Варна проф. д-р инж. Овид Фархи.

Чуждестранните студенти, които ще започнат занятия на 29 октомври, са от Турция, Нигерия, Сирия, Русия, Азърбайджан.

Учебната година в Техническия университет във Варна започна и за петима чуждестранни студенти по програмата за междууниверситетски обмен на преподаватели и студенти „Еразъм“: двама от университета в Дюнкерк, Франция, две студентки от университета във Валенсия, Испания и един студент от Сакария, Турция. Специалностите, които те ще изучават са Социален и Индустриален мениджмънт, а турския студент – машинно инженерство.

Тази седмица ще бъде кулминацията на юбилейните събития, посветени на 50-годишнината на Технически университет-Варна. Ще се радваме да ви видим по време на официалните тържества, научните форуми и музикалните събития, които ръководството и академичната общност на ТУ-Варна иска да сподели с варненци

Ето и програмата

2 октомври, 10:00
Конферентна зала, 5 етаж НУК
„Енергия на настоящето и бъдещето – възобновяеми енергийни източници“
Лятна школа ВЕИ 2012 „Импулс Варна“
10:00 Откриване
10:15-13:00, 14:00-17:00 Лекции

3 октомври, 9:00-10:00
5 етаж, НУК, зала 518
Демонстрация за въвеждане в експлоатация на тренажор за управление маневрите на кораба и представяне на мултифункционален навигационен тренажорен център в ТУ-Варна

4 октомври, 14:00
Зала 1, ФКЦ
Официален прием на Ректора на ТУ-Варна проф. Овид Фархи
Водещ на събитието ще бъдe актрисата от Народен театър „Иван Вазов” – Стефания Колева.

На събитието ще присъстват представители на академичната общност от над 35 български университета и 20 чуждестранни университета, мениджъри от регионалния бизнес, представители на държавната, регионалната и местна административна власт, политици,  студенти от варненските висши учебни заведения и граждани на Варна.

4 октомври, 17:30
Зала 1, ФКЦ
Тържествен юбилеен концерт с участието на: Миро, Васил Петров, Солистите на Държавния музикален театър „Стефан Македонски” – Валентина Корчакова и Марио Николов, при съпровод на камерния състав на Варненската филхармония и диригенството на маестро Петър Димитров, „Електриксрингстрио Акцент”, и малката Виктория от Варна – финалистка в конкурса „България търси талант” – 2012 г.
Програмата на концерта включва увертюри, арии и дуети от известни опери на Моцарт, Верди, Пучини, Дворжак, Гуно и др. в изпълнение на Валентина Корчакова, Марио Николов, Даниела Димова; джаз изпълнения на Васил Петров; изпълнения на собствени композиции от популярния изпълнител Миро и др.

5-6 октомври
Юбилеен конгрес с международно участие
НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪДЕЩЕТО
5 октомври, 9:00-18:30 ч, Слънчев ден
6 октомври, 9:00-17:00 ч, Технически университет_Варна

6 октомври, 15: 30 ч
Изложение „Приложна наука“
Най-интересните изобретения и научни постижения на ТУ-Варна ще бъдат представени на изложението „на открито“ в кампуса на университета, пред НУК.

6 октомври, 16:00-22:00 ч
ТУ РОК ФЕСТ Да разцепим мрака!
Ревю на варненската рок сцена
A15, Spotlight, M.R.A.K., Silver, South Criminal
със специалното участие на MINDDREAD и ТУ-рокерите Студена спойка / Cold Solder (C.S.P.)
Фестивалът ще завърши с концерт на Б.Т.Р., светлинно шоу и илюминации
Водещ и ментор ще бъде Данчо Караджов (Сигнал)
Отсъствията не се извиняват