Държавата си прибрала земята на Варненския некропол

Мисия Варна

30-09-2012, 15:40

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

ВИДЕО: Областният Данчо Симеонов изненадващо разкри, че частният имот, в който е открито най-старото златно съкровище в света, е пак държавна собственост

Държавата е успяла да си вземе терена, където се намира най-старото обработено злато в света - Варненския некропол.

Доскоро земята бе частна собственост, а преди 2 години дори част от нея бе обявена за продажба, заради наложената забрана за строителство. Парцелът, който се намира в Западна промишлена зона, обаче вече е публично-държавна собственост.

"Оправили сме го този проблем. В момента се правят актовете. Няма да говорим повече по тази тема", отсече областният управител на Варна Данчо Симеонов в отговор на въпроса на Димитър Дичев, изпълнителен директор на Сдружение "Култура и туризъм на българския североизток" по време на дискусията "Чудесата на България", където бяха повдигнати проблемите с частната собственост на националното богатство.

Варненският губернатор отказа да даде повече подробности кога и как държавата е получила имота, собственост до скоро на "Водно стопанство" АД.

Древните гробове, от които преди 40 години бе извадено най-старото обработено злато в света, са разположени на площ от 7 дка. Районът е обявен за паметник на културата и в него инвестиционни интереси не могат да се реализират.

Златният варненски некропол е открит през октомври 1972 г. от 21-годишния тогава багерист Райчо Маринов. Съкровището представлява 6,5 килограма златни предмети с проба 23 карата. Според археолозите некрополът датира отпреди 4200 г. преди Христа. Това доказва, че на територията на България е имало общество, в което златото е играело някаква роля, столетия преди Мосопотамия и древна Гърция.

ВИДЕО: