Виктор Меламед: Най-ценното на Тайланд е това, че красотата попива в теб

Варна Лайф

27-09-2012, 20:32

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

В седмицата на Тайланд във Варна Елза Парини разговаря с почетния консул на кралството Виктор Меламед

Разговарям с почетния консул на Тайланд по време на откриването на седмицата на Тайланд във Варна.

Успявам да го откъсна за малко от организационните му задължения и да задам въпросите, които ме вълнуват.

Виктор Меламед е роден на 1 ноември 1958 г. Син на арменка и евреин.

Завършил е Българска филология в CУ "Климент Охридски" и Маркетинг в университета Делауеър. Близо 20 години е работил в авиокомпания "Балкан" - бил е редактор на всички бордни издания и директор на отдел "Външни връзки". От юни 2003 г. е почетен консул на Кралство Тайланд в България.

- Г-н Меламед, защо точно Варна бе избрана за домакин на Европейското първенство по Муай Тай?
- Оказва се, че във Варна има най-много почитатели на този типичен тайландски спорт. Това е една от основните причини, освен това тук са централите на двете най-големи федерации, занимаващи се с бойни спортове, а именно Конфедерацията по Муай Тай и Кикбокс, както и федерацията по Киокошин. Този турнир е едно признание за работата на двете организации и стимул за бойците и състезателите по Муай Тай. Този голям спортен форум е и предпоставка да запознаем обществеността и гостите на Варна с тайландските традиции и култура.

- Какво е да си почетен консул на Кралство Тайланд в Република България?
- Изглежда като привилегия, но е изключително тежка работа, поне в моя случай.

- Защо избрахте да бъдете консул на Кралство Тайланд?
- Не аз избирам, а Кралство Тайланд ме избра мен.

- На какъв принцип се избира почетният консул?
- Отговорът на един такъв въпрос е много разтеглив. Много фактори са съчетани, отговорът е в комплексните качества, а и шансът е също един от тези фактори. Това се случва, ако държавата те хареса и прецени, че можеш да вършиш работа за нея, ако ти поискаш да бъдеш почетен консул и докажеш, че можеш да бъдеш в помощ и да съдействаш. Ако всички тези фактори се съчетаят и се стигне до един положителен избор, който отнема доста дълго време.

- Колко често посещавате Тайланд?
- Минимум един път годишно.

- Какви са вашите задължения, свързани с дейността ви като консул?
- В моя случай, както казах, работата е много отговорна, защото аз съм оторизиран от правителството на Тайланд да издавам визи за българските граждани, които искат да посетят държавата, в този случай моята работа е истински консулска. Срещам се с хората, проверявам техните документи, апликациите им за визи, издавам визите и това отнема доста време и това наистина е сериозна дейност. От друга страна, аз трябва да промотирам Тайланд, трябва да представям държавата пред българската общественост в най-добра светлина, трябва да разказвам и показвам културата, икономиката, спорта и успехите на държавата.

- Наскоро бяха повишени цените на визите, това оказа ли въздействие на желаещите да пътуват до Тайланд?
- Повишението на цените на визите беше толкова символично, че по никакъв начин няма ефект, то беше едно коригиране спрямо инфлационния курс на съответната валута и поради тази причина не само че няма отлив, а напротив, през тази година очаквам 30% повече българи да посетят страната през туристическия сезон.

- Колко струва визата и за колко време се издава?
- Туристическата виза струва 30 евро, издава се за един ден, необходимите документи са молба-апликация със снимка, резервация за самолетен билет отиване и връщане и информация за мястото на пребиваване. Не се изискват никакви допълнителни документи.

- Каква е статистиката, колко българи са посетили кралството през изминалата година?
- Статистиката е около 5500 души. Откакто аз съм почетен консул, всяка година има ръст и все повече туристи от нашата страна посещават Тайланд. Когато поех консулството през 2003-а година, Тайланд беше посетен от 1800 души. Тази година очакваме над 7000.

- За много европейски държави режимът на влизане в Тайланд е безвизов, има ли вариант визите за българи да отпаднат?
- Всичко е въпрос на взаимни договорености и, разбира се, зависи от нивото на икономически обмен на двете държави, ако нашият обмен надхвърли определена цифра, то без всякакви съмнения ще има облекчения, това означава, че има активни икономически и бизнес контакти между двете държави и това автоматично стимулира визовите облекчения, но ако продължаваме да стоим на символичен праг на стокооборот между двете държави, предполагам, че още дълго време ще има визов режим, а още повече, че този режим е двустранен - и ние имаме визи за тайландците. Ако България въведе облекчения за тях, то със сигурност визите за Тайланд ще отпаднат. Между другото, те правят много повече, знаете, че има определен тип визи, които могат да се издадат на летището още при пристигането ви в Тайланд. Това се прави, за да се улесни достъпът на често пребиваващи в други страни на Азия българи, които биха искали да посетят кралството.

- Крачка назад ли е закриването на мисията ни в Банкок и какъв отзвук имаше това?
- Не мога да коментирам, просто защото представям Тайланд в България, а не обратното.

- Познават ли Тайланд българите?
- Много хора си мислят, че познават страната, но всъщност те знаят само върха на айсберга. Тайланд е една невероятно многолика, многообразна, дълбока държава. Всъщност това, което хората виждат, когато отидат там за седмица или две, са хубавите плажове, магазините, вкусната храна. Под тази повърхност обаче, държавата живее един изключително интересен, интензивен и пълноценен живот на държава от Югоизточна Азия. Нещо много различно от представите на европейците. Усмихнатите лица са това, което виждат туристите, но тези хора имат свои амбиции, свои тежнения, свои драми. Държавата се развива по едни интезивни пътища, тя е един от доказаните икономически тигри на Югоизточна Азия, всяка година икономическият прираст на държавата варира между 5 и 7 %, включително и в години, когато те имаха изключително тежки природни бедствия като наводненията миналата година и цунамито преди 6-7 години, така че това е една държава, която не може да се опознае за 2 седмици, но оставя усещането, че човек я познава и му е ясна и това кара туристите да се връщат отново и отново.

- А тайландците познават ли България? Какво знаят за страната ни?
- Мисля, че изобщо не познават България, не защото нямат любопитство да научат нещо повече, а защото те са си самодостатъчни, сами на себе си. Те си живеят в собствената си държава в района на Югоизточна Азия и тази ареа с тези няколко държави наоколо са им напълно достатъчни. Далечното ги плаши, Европа, Америка ги плаши. Разбира се, има промяна, младото поколение е много по-отворено, комуникациите, които се развиха в невероятна степен помагат за това отваряне на Тайланд към света и съм сигурен, че много скоро тайландците ще тръгнат да пътуват, да търсят и откриват нови държави.

- Моите наблюдения са, че тайландците все пак знаят нещо за България, когато разберат откъде съм, казват, че знаят Стоичков.
- Да, точно така е, те знаят Стоичков и България, това е, което свързват със страната, другото нещо, което знаят, че е българско, това е абсолютно сигурно, е киселото мляко, но повече от това те не знаят.

- С какви думи изпращате българите в Тайланд, когато им давате паспортите с визите?
- Преди всичко ги окуражавам, защото има много хора, които, отивайки за първи път в държава на 9000 километра от България, се притесняват, питат ме дали трябва да се ваксинират, имунизации, какви лекарства да си вземат, дали водата става за пиене, дали е чисто, един куп подобни въпроси, които, разбира се, са изключително важни за всеки, който отива там. Това, което им казвам, е да ги окуража, да ги успокоя, че Тайланд е една много развита държава, в някои отношения изключително развита, че не е необходимо да се правят каквито и да е имунизации, не трябва да се притесняват включително и от престъпност или някакви криминални деяния и преди всичко ги моля да освободят съзнанието си и да видят красотата на тази държава, защото най-ценното на Тайланд е това, че красотата попива в тебе и когато се върнеш от Тайланд, си една идея по-щастлив, защото си се докоснал до страната на усмивките.

- За финал, коя е любимата част от кралството на почетния консул Виктор Маламед?
- Това претърпя развитие. В началото любим ми беше Южен Тайланд, морето, островите, плажовете, плажът с главното „П”, сега обаче моето сърце ме тегли към джунглата, към севера, към Чанг Май, Чанг Рай, реката, планините, местата, на които зеленото е толкова зелено, че направо потъваш във него.