Парите от "Пазари" отивали за Социалната програма

Мисия Варна

20-09-2012, 02:51

Снимка:

Пазари ЕАД

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Питат за 400 000 лв. от сметката на дружеството в ликвидация "Стопанска и спомагателна дейност", отговор няма

Парите от дивидента на общинска фирма "Пазари" били за Социалната програма.

Това стана ясно от шефа на финансовата комисия към местния парламент на Варна Иван Портних. Съветниците гласуваха да вземат близо 80% от печалбата на дружеството, защото така било заложено в бюджета.

Лют дебат се разрази преди гласуването на точката на сесия. Пръв скочи "червеният" съветник Аврам Тодоров. "Пазари" има ресурс, но сега като им вземем парите те ще вдигнат наемите, обектите ще се изпразнят, ще се закрият цели площадки и това ще рефлектира върху варненци. Иначе е много лесно да лапнем парите и дадем на някоя фондация", каза Тодоров визирайки предходна точка, в която градските депутати гласуваха да се отпуснат пари от бюджета за неправителствена организация.

"Ако ще ликвидираме общинските дружества, кажете че това е идеята и да свършваме с драмата", поде и Борислав Гуцанов, като не пропусна да припомни, че точката вече веднъж е влизала в дневен ред на предишна сесия, беше оттеглена, но след това се появи отново. Той предложи дивидентите на  "Пазари" и "Ученическо и столово хранене" да не надвишават 40%.

"Стопанска и спомагателна дейност" няма какво да ги коментираме, така или иначе дружеството ще се ликвидира за да стане общинско предприятие", допълни "червеният" съветник. Предложението му обаче беше отхвърлено.

"Дивидентите сме ги разглеждали на комисия. Има заложена сума в бюджета, която трябва да се събере от това перо и дори с тези проценти, не можем да ги покрием. Има си закон за местния бюджет", намеси Таня Парушева от "Нашия град". Изказването й ядоса Гуцанов, който обяви, че с такова оголване на дружествата, догодина общината няма да има от къде да вземе един лев от дивиденти.

"Ами ако утре дойдат търговците от пазара да протестират, а с тях и работещите в Ученическо и столово хранене, тогава какво ще правим", продължи той, след което избухна: "Ако така продължавате - камък върху камък няма да остане след това управление".

Гуцанов обяви и че при ликвидирането на ССД по сметката на дружеството има 400 000 лв. "Тези пари къде са и къде ще отидат", попита той, но въпросът му не получи отговор.

Съветници от "дясно" също влязоха в тон с "червените". Дори в частен холдинг не си разпределят толкова високи дивиденти, за да останат пари за инвестиции. Даже и да са заложени в бюджета, той може да се актуализира, коментираха те и заедно с "левите" гласуваха против високият дивидент. В крайна сметка обаче решението "Пазари" да платят 583 хил. лв. до средата на октомври се прие с 26 гласа "за", 10 "против" и 4 "въздържал се".

"Логиката на това решение щяхте да я разберете ако бяхте слушали Таня Парушева. За да има Социална програма трябва да има пари в бюджета", сложи точка Портних.

"Съжалявам за взетото решение и че писмата ни не стигнаха до всички съветници. Решението ще постави дружеството в много тежка ситуация, но Общинския съвет е принципал и ние ще се съобразим с него", каза прокуристът на "Пазари" Владимир Михалчев, потърсен за коментар. "Надявам се това да не се отрази на търговците, които са със замразени наеми от три години. Но за да са на тези нива, са правени разчети при дивидент 40%. Миналата година беше вдигнат на 60%, а тази стигна почти 80%. Предстои и зимен сезон, който е традиционно тежък, а ние няма да можем да реагираме за подобряване на материалната база. Това ще доведе до изпразване на търговските обекти", обясни шефът на дружеството.